Skånskt yllebroderi

Yllebroderi syr man med enkelt eller tvinnat ullgarn på ylletyg. De flesta stygn kan användas , men vanligast är enkelsidig plattsöm, schattérsöm och stjälkstygn. Olika nätsömmar, eller nätbottnar, är också vanliga på vissa orter. Det är ett fritt sömsätt men mönstret ritas upp på tyget innan det sys. Det finns flera olika metoder för det, mer eller mindre bra, ofta slits mönsterritningen och man får fylla i eller inprovisera stygnen.

I allmogemiljö, där tillgången på material var begränsad, kunde brodösen sy på en del av en avklippt kjol eller några ihopskarvade bitar av en avlagd rock. Det är inte alltid gamla dynor har ett "helt" underlag för broderiet.

Färgerna är ofta klara och mättade. De syntetiska färgerna kom inte ut i handeln förrän i mitten av 1800-talet, innan dess fick man färga själv eller ta sig till en stad där det fanns någon som färgade eller sålde färgat garn.

Yllebroderi är inget unikt för Skåne, det sys i hela landet och även långt utanför våra gränser. Läs gärna mer i boken "Yllebroderier, Berättande folkkonst från Norden" redaktör Annhelén Olsson.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to