Afrikanska fågelsalen - Sveriges äldsta utställning

Photo: Vänersborgs museum

37 objects

Du står öga mot öga med ett lejon omgiven av närmare tusen fåglar från sydvästra Afrika med en färgprakt utan like i Vänersborgs museums kanske mest kända utställning – den afrikanska fågelsalen. Detta är troligen Sveriges äldsta utställning som stått utställd sedan 1888.

I Vänersborg föddes en zoologisk forskartradition på 1830-talet med den invandrade excentriske engelske björnjägaren Llewellyn Lloyd som fascinerat jagade och samlade Vänerlandskapens fauna. Intresset överfördes till sonen Charles John Andersson vilken vid århundradet mitt blev en av dåtidens mest hyllade afrikanska upptäcktsresanden. Hans dramatiska och fängslande upptäckarskildringar från resor genom södra Afrika fångar läsare än i dag.

Traditionen fullföljdes av den unge slaktarsonen Axel W Eriksson vilken, efter att ha gått i lära hos Lloyd, tog tjänst som Charles John Anderssons assistent på dennes expeditioner. Efter Anderssons död kom Eriksson att fullfölja dennes zoologiska forskningar med kartläggande av Damaralandets fågelvärld. I Omaruru, i nuvarande Namibia, kom Eriksson 1869 att upprätta en handelsstation som blev centralort för en omfattande handel med elfenben, vapen, strutsfjäder och kreatur.

Den omfattande fågelsamlingen, monterad av Gustaf Kolthoff, skänktes av Eriksson till barndomsstaden Vänersborg 1883 och kom därmed att få avgörande betydelse för tillkomsten av Vänersborgs museum.

Add a comment or suggest edits

Leave a comment or send an inquiry

Share to