Photo: Rosberg, Pierre / Kalmar läns museum

Månadens föremål - Mycket, mera, rokoko

7 objects

Bestick

Dosa

Spegel

KLM 35077. Bordsspegel med låda och urställning. Rika sniderier i rokoko. På lådan en liggande hund. Målad i vitt, gult och grönt. Datering: Rokoko, 1700-tal.

Bord

Kanna

Dörröverstycke

Tapet

Rokokon tog sig olika uttryck beroende på vilket material som användes men dekorelementen var de samma vilket visas på de utvalda föremålen. Konsolbordet har s-formade ben vilket var typiskt för rokokomöbler. På bordet finns även ett flertal snäckliknande ornament, s.k. rocailler. Lägg framförallt märke till den asymmetriska rocaillen som förbinder bordsbenen. Snäckornamenten återkommer även på silverbesticken som trots det hårda materialet upplevs som mjuka och följsamma i dekoren.

Dörröverstycket har ett för rokokon typiskt motiv med kineserier. Bildscenen är målad med pastellfärger och föreställer människor och djur i en pastoral miljö. Europas intresse för Asien skapades mycket tack vare de ostindiska kompanierna som importerade varor som porslin, te och tyger från Kina. Den engelska tekannan är av typen sköldpaddsvara vilket innebär en glasyr med flytande fläckar i brunt och grönt. Den här sortens glaserade flintgods började tillverkas i England under mitten av 1700-talet. På tekannan speglas även rokokons förkärlek till naturen i form av rankornament.

I 1700-talets Europa var det vanligt att små föremål såsom dosor och etuier emaljmålades. Den lilla dosan har i locket ett motiv föreställande en kvinna med rokokosiluett där midjan är smal och kjolen är bred. På utsidan syns målade bladslingor och snedrutemönster som även upprepar sig på bordsspegeln intill. Bordsspegelns låda har en buktande front samt sidor, inte helt olik de buktande byråar som var vanliga under rokokon. Spegelns rektangulära inramning med rundade hörn samt rika utsmyckning upptill är även de typiska för stilen.

Rokokon varade fram till omkring 1775 och återupptogs som nyrokoko under 1800-talet.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to