Photo: Heins, Nina / Nordiska museet

Textilgalleriet

Upptäck 500 textilier ur Nordiska museets samlingar! Textilgalleriet är en kunskapsbank och inspirationskälla för alla textilintresserade på Nordiska museet.

343 objects

Det textila arvet är frukten av kvinnors kunskap och skicklighet. Att kunna sy och väva var något som alla kvinnor skulle kunna. När Nordiska museets grundare Artur Hazelius startade insamlingarna av föremål till museet började han med att samla folkdräkter och allmogeföremål och de textila föremålen är en unik del av Nordiska museets samlingar. Det mesta som har sparats åt eftervärlden är det som användes vid fest och högtid. Vardagssakerna slets ut eller ansågs inte fina nog att visa fram när museimän och hemslöjdsfolk började samla material.

500 föremål ur Nordiska museets enastående textilsamling har ställts ut i specialgjorda lådor. Varje låda blir en skattgömma och kan till exempel innehålla prov på tryckta mattor, flamskväv eller skira spetsar, blommor i korssöm från 1600-talet, ett strumpeband eller en väst i tunisisk virkning. Textilierna är provbitar eller delar av ett större arbete. De är utvalda för att de tydligt visar färg, mönster och teknik och de har delats in i sju grupper; vävnader,broderier, stickning/virkning/nålbindning,spetsar, band, tryck/färgningsamt textila material.

Add a comment or suggest edits

For å publisere en offentlig kommentar på objektet velger du «Skriv en kommentar». For å sende en henvendelse direkte til museet velger du «Send en henvendelse».

Leave a comment or send an inquiry

Share to