Photo: Andersson, Marie / Skansen

I herrgårdens porslinskök

127 objects

Den dyrbara och ömtåliga fajansen visades upp och förvarades på hyllor i porslinsköket. På golvet framför den öppna spisen står två till hälften fyllda tallrikskorgar. Med dessa bar tjänstefolket in tallrikarna till salen där middagen dukades fram.

Tallrikarna och faten som klär väggarna är gjorda av fajans. Här finns också terriner, tedosor och annat. Fajans är ett gods med en täckande vit tennglasyr som målas med olika dekorer. Fajans började tillverkas i Sverige under början av 1700-talet. Då för att härma det eftertraktade vita porslinet som var mycket dyrbart och köptes främst från Kina.

Fabrikerna Rörstrand (då i Stockholm, startad 1726) och Marieberg (startad 1758) var de mest betydande i Sverige under 1700-talet. Några fler mindre tillverkare fanns också ute i landet.

Tallrikarna i porslinsköket är av två olika mönster, ett nejlikemönster och ett mönster med humlekottar. De flesta är tillverkade vid Rörstrand och Marieberg.

Flera av tallrikarna har en fabriksmärkning på baksidan. Där kan ses en förkortning av fabrikens namn, vilken dag tallriken målades och målarens signatur. Rörstrands tallrikar är ibland också märkta med priset per dussin. Det finns en hel del tallrikar som inte är märkta, men genom att jämföra dekoren går det att bestämma vilken fabrik de tillverkats vid.

Skogaholms porslinskök gjordes i ordning på Skansen under 1930-talet. Förebilden var det blåvita porslinsköket på Thureholm. Till och med stävan, borsten och yxan är marmorerade i blått för att passa in.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to