Photo: Mölndals stadsmuseum

Kulturmiljö - Hagåkersgatan, Häradsgatan

43 objects

Vy från Häradsgatan mot bebyggelse vid Växthusgatan i Mölndal, 1970-tal.

Lekplatsen Hagåkersleken vid Hagåkersgatan, Bosgården i Mölndal på 1960-talet. Kvarterslekplats, ombyggd och minskad 2007.

Lekplatsen Hagåkersleken vid Hagåkersgatan, Bosgården i Mölndal på 1960-talet. Kvarterslekplats, ombyggd och minskad 2007.

Detalj, källarentré mot söder. Harald Stake 3.

Vinkelbyggt lamellhus mot öster. Innergården. Harald Stake 6.

Vinkelbyggt lamellhus mot sydost. Harald Stake 6.

Vinkelbyggt lamellhus mot nordväst. Harald Stake 5.

Vinkelbyggd lamellhus mot söder. Harald Stake 5.

Detalj, entré mot söder. Harald Stake 3.

Översikt av Hagåkersgatan - från Rallarbergen.

Detalj, entré. Harald Stake 6.

Vinkelbyggt lamellhus mot öster. Harald Stake 5.

Vinkelbyggt lamellhus mot väster. Harald Stake 6.

Detalj, Garagedörr. Harald Stake 6.

Bostadshus vid Häradsgatan i Bosgården, Mölndal, på 1970-talet.

Ett par bostadshus vid Häradsgatan i Bosgården, Mölndal, på 1970-talet.

Hus vid Häradsgatan i Mölndal, 1970-talet

Byggnadsdokumentation av Häradsgatan 1, oktober 1998 - januari 1999. Vy från söder på sju fönster tillhörande baksidan av en kontorsbyggnad på Häradsgatan 1/Terrakottagatan. Huset var tidigare elevbostad till verkstadsskolan/yrkesskolan på Terrakottagatan. Blev senare kontor.

Byggnadsdokumentation av Häradsgatan 1, oktober 1998 - januari 1999. Huset var tidigare elevbostad till verkstadsskolan/yrkesskolan på Terrakottagatan. Blev senare kontor.

Byggnadsdokumentation av Häradsgatan 1, oktober 1998 - januari 1999. Bostadshus med lägenheter på gavel och entrésida mot söder. Huset var tidigare elevbostad till verkstadsskolan/yrkesskolan på Terrakottagatan. Blev senare kontor.

Hagåkersgatan, Häradsgatan

En plats som berättar om framtidstro, om stadens utveckling och om lyckan att få värme och vatten.

Stadens utveckling speglas i tydliga byggperioder. Under 1950-talet behövde industrierna arbetskraft, många flyttade hit både från övriga landet och från andra länder. Bostäder ordnades tillfälligt genom gamla militärbaracker medan nya bostadsområden planerades.

Den nya välplanerade bostadsbebyggelsen visar på en period av framtidstro och stark utveckling. I Mölndal växer bebyggelsen kring Häradsgatan och Hagåkersgatan. Den nya bebyggelsen är modern!

Det var ”Folkhemmet” som byggdes. Fördelaktiga lån gjorde att det kunde satsas på arkitektonisk kvalitet och omsorg om detaljer. Med lånereglerna följde minimikrav för bostadens utformning. Det gällde allt från rumsstorlek och krav på dagsljus till vilken höjd köksbänkarna skulle ha och hur många garderober som skulle finnas.

” När jag gifte mig på 1950-talet så kom jag till en modern lägenhet. Jag tyckte att det var himmelriket! Vi hade värme och varmvatten på kranen och kunde gå på toaletten!”

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to