Photo: Ludwigsson, Jörgen / Kulturparken Småland / Smålands museum

Kronobergs slottsruin - ett urval av spännande föremål

320 objects

Fönsterglas

Degel

Trekantigt formad degel i tunt, ljusbeigt, sandmagrat lergods. Cirkulär botten. Benämns "Hessisk degel" i Smålands museums huvudkatalog. Möjligen för smältning av metaller.

Dolk

Hammare

Stormjärn

Lås

Kanon

Kruthorn

Betsel

Avtryckare

Spade

Bägare

Del av buken på ett ofärgat, kägelformat, optikblåst passglas som är ornerat med fem pålagda parallella trådar. De två övre trådarna är strierade. Fragmetet har glaspest.

Bägare

Brännvinspanna

Harpunspets

Murslev

Murslev av järn med fragmentariskt blad, böjt till en avsats och övergående i en lång smal tånge. Inga rester av greppet till handtaget är bevarat.

Sporre

Tunna skänklar, svagt S-böjd hals och klinga med åtta spetsar. Endast ena skänkelns remfäste jämte vristremsknappen bevarade.

Hästsko

Armborst, fragment

Avtryckare till armborst. Den bågformiga yttersta delen med utåtsvängd spets bevarad. Kvadratiskt genomsnitt.

Muskötgaffel

En forkett eller muskötgaffel, vilken fungerat som ett stöd för en musköt. Mjukt böjd form med inrullande ändar. Väl smidd. Spetsig tånge.

_______________________________________________

Historik:

Åren 1935 - 1943 gjordes omfattande konserverings- och restaureringsarbeten på Kronobergs slottsruin (RAÄ 93 i Växjö sn) och i samband med det även arkeologiska undersökningar. De genomfördes i och utanför slottet, i vallgraven, liksom på Stall- och Vaktholmen. Undersökningarna rapporterades aldrig, men de mellan 6000 och 8000 fynd som framkom omfattade byggnadsdetaljer, vapen- och rustningsdetaljer, jakt- och fiskedetaljer, redskap för hantverk och jordbruk, dräktfragment och andra läderföremål, hästutstyrsel, delar av köks- och serveringsföremål, så väl som vardagsföremål och personliga ting. Saker som ger en bild av livet under 1400-talet till mitten av 1600-talet.

I skriftligt material förekommer namnet Kronoberg första gången år 1351 som manerio episcopi Kronobergh, alltså som biskopens huvudgård. Namnet antyder genom tyskans krone – befästning, att gården redan då kan ha fått någon enklare form av försvarsverk. Om manerio episcopi Kronobergh låg på platsen för borgen, eller platsen för dess närliggande ladugård, är dock inte klarlagt. Först på 1440-talet finns det skriftliga belägg för befästningsarbeten i sten på borgen och även det äldsta arkeologiska fyndmaterialet är från 1400-talets första hälft. Om en äldre träborg kan ha byggts på ön, samt om 1930- och 40-talets arkeologiska undersökningar verkligen gjordes till kulturlagrets botten, är dock oklart.

Den äldsta borgen vi känner till från platsen var en kastellborg med hörntorn, ett stengrundshus, samt enklare träbyggnader placerade i en kvadratisk form. Efter Gustav Vasas reformation och det efterföljande bondeupproret som kommit att kallas för Dackefejden, var Kronoberg inte längre en biskopsborg utan centrum för ett kungligt fögderi. Borgen förstärktes därför på 1540-talet med starka murar, kraftiga hörnrondeller och vallgrav. Det blev en modern Vasaborg som skulle förhindra inhemska uppror och danska härjningar mot den växande centralmakten i Stockholm. Redan under 1600-talets första hälft minskades dock slottets betydelse som gränsfästning mot Danmark. Underhållet blev eftersatt och tegel bröts från slottet, trots att det fortsatte att vara centrum för ståthållaren och skatteindrivningen i södra Småland. I samband med 1634 års inrättande av landshövdingeämbetet, vilket innebar ett system där ämbetsmän fick lön istället för gods och gårdar, valde landshövdingen att bo i de nya ämbetslokalerna vid Växjö stortorg, eller på Kronobergs kungsgård. Slottet användes slutligen för administrativa uppgifter eller som ekonomihus, men efter freden i Roskilde år 1658 bör det helt ha mist sin funktion som gränsfästning och år 1681 var slottet helt i ruiner (Tuulse 1951).

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to