Photo: Jönköpings läns museum

Hattar och mössor från Wigéns

19 objects

I Länsmuseets entréhall visas nu (2019-02-02 - 2019-05-12) ett tiotal hattar och mössor ur en gåva från AB Oscar Wigén. Välkomna att se det klädesplagg som ofta benämns som huvudsaken.

En samling Wigénshattar

Jönköpings läns museum mottog 1998 en stor samling hattar och mössor i gåva av AB Oscar Wigén i Tranås. Vid denna tid skedde den mesta produktionen i Wigéns fabrik i Estland. Administration, tillskärning, stockning, modellutveckling och uppsömnad av provkollektionen fanns dock fortfarande i Tranås, likaså pälssömnaden för hattar och mössor. 15 år senare, 2013, gick det anrika företaget Wigéns i konkurs. Företaget köptes upp av Amanda Christensen AB 2014, och verksamheten flyttades till Ulricehamn. Köparen övertog också Wigéns fabrik i Estland.

Oscar Wigén

Företaget Wigéns grundades av torparsonen Oscar Wigén redan 1906. Han föddes 1880 i Rumskulla (som då tillhörde Östergötland). Som 18-åring flyttade han till Tranås och började som expedit och mössmakarlärling i sin bror Carls affär. Under några år var bröderna Carl, Oscar och Wilhelm kompanjoner i firman, men 1906 blev Oscar ensam ledare för företaget. Tillverkningen bestod främst av hattar och mössor av tyg, i mindre omfattning av pälsbaretter, en platt, rund eller kantig huvudbonad.

När Fritz Lundberg startade en fabrik för beredning och färgning av skinn i Tranås 1907, fick Wigéns möjlighet att skapa ny produktion av skinn och päls. På 1910- och 1920-talen tillverkade företaget därför även pälskragar. År 1925 kunde Wigéns börja med pälskonfektion.

AB Oscar Wigén

Under de följande årtiondena efter företagets grundande ökade både produktionen och personalstyrkan. När Oscar Wigén avled 1944 testamenterade han bolaget till personalen, eftersom han inte hade några barn. Som personalstiftelse fortsatte företaget att expandera och 1951 hade företaget en årlig omsättning på 10 miljoner. Som mest hade företaget över 300 anställda. 1955 invigdes en ny storartad fabriksbyggnad, som gav mycket uppmärksamhet. Företaget hade fyra avdelningar. En avdelning var för produktion av pälsvaror, och en avdelning var för produktion av huvudbonader av såväl tyg som päls. En tredje avdelning var för inköp och försäljning av beredda och råa skinn. Den fjärde avdelningen svarade för import och försäljning av färdiga mössor och hattar, huvudsakligen herrfilthattar, stråhattar och baskers. Uniformsmössor och studentmössor var också storsäljare hos Wigéns.

Produktionen av pälskappor pågick fram till slutet av 1970-talet. Pälsbranschen kunde då inte längre konkurrera med billigare syntetiska kläder. Idag finns pälsproduktion i stor utsträckning i låglöneländer eller i länder där rättsliga påföljder för dålig djurhållning är svag.

Lästips

Fasth, Eije. 2011. Från torparson till storföretagare: berättelsen om Oscar Wigén och hans skapelse. Mjölby.

Ängbom, David. 1964. Så blev Tranås pälsstaden. Tranås: Tranås pälsförening.ett tiotal hattar och mössor ur en gåva från AB Oscar Wigén. Välkomna att se det klädesplagg som ofta benämns som huvudsaken.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to