Photo: Segemark, Peter / Nordiska museet Attribution-NonCommercial-NoDerivs (CC BY-NC-ND)

Festen vid Vegas återkomst

Annas festklänning

Denna klänning har burits av fru Anna Palander vid den kungliga banketten på Stockholms slott. Som hustru till fartygets kapten ville hon vara representativt klädd. Den tvådelade klänningen är sydd av jaquardvävt siden och bestå r av livstycke och kjol med släp och rikligt med tyg för draperingar enligt modet.

Gifta kvinnor deltog inte i det offentliga livet på samma villkor som männen, utan höll sig i bakgrunden med ansvar för hem och familj. När maken gav sig iväg på den riskfyllda resan var de fyra barnen fortfarande små . Ingen visste om och när expeditionen skulle återvända.

Souvenirer från Vegaexpeditionen, 1878-1880

Under tio månader var fartyget fastfruset långt borta i Sibirien. Hemma visste ingen vad som hänt männen förrän de i juli 1879 slutligen kom loss och kunde fortsätta söderut via Berings sund. Den lyckade expeditionen blev en vä rldsnyhet som gav glans åt hela nationen.

Minnessaker från berömda personer och händelser var åtråvärda samlarobjekt. Här ser vi till exempel en träbit som lär vara en del av fartygets köl och en skeppsklocka som har använts ombord under övervintringen.

Share to