Photo: Bohusläns museum

Sportfiskaren

I Sverige finns det cirka 1,6 miljoner sportfiskare, i alla åldrar. Ett tiotal sportfiskare medverkar i utställningen, bland annat Jan Olsson 83 år, från Göteborg, sportfiskelegend med världsrekord i rocka, Frida Larsson 40 år, från Orust, med stort intresse för flugfiske, William Gillerstedt 8 år, från Uddevalla, tycker mest om att fiska gädda och äta gäddqueneller, Jonas Stridh 47 år, delägare av Fiskehopen i Trollhättan som följt sportfiskeutrustningens utveckling under 25 år och som själv fiskat sedan 1 års ålder.

Vad är sportfiske?

Sportfiske är fiske med spö eller handlina som bedrivs för nöje eller rekreation samt fångar fisk enbart för det egna behovet. I vidare mening innefattar sportfisket inte bara fisket utan också redskapsvård, träning av fisketeknik, läsning av fiskelitteratur mm. Fiskevård av olika karaktär hör också till sportfisket samt annat arbete för att hindra och motverka förstörelse av fiskevatten.

Vikten av ett hållbart fiske och starka företrädare för fisket blir allt viktigare. De stora hoten är överfiske, övergödning i haven och klimatförändringar och det vill vi också lyfta i utställningen i vår kärleksförklaring till denna naturnära friluftsaktivitet.

Vad är det som lockar med sportfiske?

Många sportfiskare svarar att det är längtan att till slut, efter ett ofta långt och tålamodskrävande arbete, få en fisk på kroken. För andra är det att få njuta av den nyfångade fisken till middag. För många är det ögonblicket när man drar upp en riktig bjässe och fångar detta på bild, för att sedan varsamt släppa tillbaka fisken i vattnet. Det som förenar är just njutningen i att få komma ut i naturen, tillsammans med en kompis, ensam eller med barn och barnbarn. Många sportfiskare blir helt beroende, de bara måste ut igen och pröva fiskelyckan. Om det inte funkar med det ena fiskedraget så provar man ett annat.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to