Photo: Zickerman, Lilli / Hemslöjdens Samlingar

Hjärtan ur Hemslöjdens samlingar

Hjärtat som symbol och mönster finns på broderade dukar, spetsar, vävar och många andra material. Här har vi plockat ut ett litet urval från Hemslöjdens samlingar.

17 objects

Hjärtat är ett populärt mönster och en vanlig symbol på textiliter och andra material. I det gamla bondesamhället var det vanligt med friargåvor ofta dekorerad med hjärtan som symbol för kärlek och romantik. Men även idag är hjärtat den mest använda symbolen visar en internationell studie som undersökte vilka symboler som användes mest i olika länder.

Hemslöjdens samlingar består av föremål och bilder som hemslöjdsföreningarna samlat de senaste hundra åren.

Om Hemslöjdens samlingar

Under 1900-talet har svenska hemslöjdsföreningar byggt upp unika samlingar med föremål. Sedan 1996 har dessa föremål katalogiserats och digitaliserats för att göras tillgängliga. I samlingarna finns exempel både på hemslöjdsföreningarnas egen produktion och på traditionell slöjd. Här finns korgar, vantar, smidesljusstakar, träskedar, vävprover, keramik och mycket annat. Samlingarna utgör en viktig del i hemslöjdens historia. I Hemslöjdens samlingars databas finns drygt 45 000 föremål registrerad och hemslöjdsföreningarna arbetar för att så många föremål och bilder som möjligt ska finnas på Digitalt museum.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to