Photo: Zickerman, Lilli / Hemslöjdens Samlingar

Monogram ur Hemslöjdens samlingar

14 objects

Halskläde i svartstick - tupphalskläde

Spets

Duk.

Halssprund.

Täcke i flossa, rya

Täcke i flossa, rya

Monogram i tambursöm

Skjorta

Bröstlapp

Vävmönster

Ryamönster från Jämtländska socknar.

Handduk

Duk

Servett dräll 10-skaft satin monogram EA

Märkduk

Kudde

Ordet monogram betyder att en bokstav symboliserar ett helt namn. Monogram kan vara uppbyggda av en till fyra bokstäver. I ett monogram kan bokstäverna stå rakt och enkelt intill varandra eller vara så utsmyckade att de mer bildar ett mönster än initialer tex genom att spegla bokstäverna mot varandra.

Monogrammet skulle vara välgjort och sitta väl synligt. På tex ett örngott skulle det sitta mitt på den övre halvan och på en handduk på den nedre tredjedelen. Sevetter och näsdukar var också alltid märkta.

Hemslöjdens samlingar består av föremål och bilder som hemslöjdsföreningarna samlat de senaste hundra åren.

Om Hemslöjdens samlingar

Under 1900-talet har svenska hemslöjdsföreningar byggt upp unika samlingar med föremål. Sedan 1996 har dessa föremål katalogiserats och digitaliserats för att göras tillgängliga. I samlingarna finns exempel både på hemslöjdsföreningarnas egen produktion och på traditionell slöjd. Här finns korgar, vantar, smidesljusstakar, träskedar, vävprover, keramik och mycket annat. Samlingarna utgör en viktig del i hemslöjdens historia. I Hemslöjdens samlingars databas finns drygt 45 000 föremål registrerad och hemslöjdsföreningarna arbetar för att så många föremål och bilder som möjligt ska finnas på Digitalt museum.

1 comment

  • Det vore spännande att få veta mer om bröllopsmonogram! Min släkt har ett bröllopstäcke från 1902

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to