Photo: Bonnevier, Helena / Nordiska museet

Jenny Lind – superstjärna

Sveriges första stora musikexport

Jenny Lind utnämndes till hovsångerska redan som nittonåring och sjöng på de största scenerna i Sverige, Tyskland, Österrike, Danmark, England och USA. Trots att väldigt få hade sett eller ens hört Jenny sjunga var hennes stjärnstatus enorm och det blev publikkaos var hon än befann sig. Under en utsåld konsertturné i USA och Kanada 1850–51 lanserades hon som ”The Swedish Nightingale”. När hon anlände till New York stod drygt 25 000 personer på kajen för att få se en skymt av henne.

En askungesaga

Jenny Linds livsberättelse är en askungesaga. Hon föddes fattig, oönskad och utanför äktenskapet i Stockholm den 6 oktober 1820. Placerad i en fosterfamilj upptäcktes Jenny som åttaåring och debuten på Kungliga Operan nio år senare var en succé. Dåtidens publik vittnade om en gudomlig röst, intensivt skådespeleri och en alldeles speciell utstrålning.

Jennyism

Jenny Lind slog igenom i en tid då fokus alltmer kretsade kring individen, vilket gjorde att hennes stjärnstatus växte till enorma proportioner. Den banbrytande marknadsföringen av Linds ”personliga image” skapade publikhysteri. Fenomenet Jennyismen förmedlades i press och genom otaliga produkter: Jenny Lind-handskar och mössor, frisyrer, sjalar och teatrar, stolar, pianon, cigarrer, till och med sånger namngavs efter Jenny Lind. I museets samling finns många föremål som uppges ha tillhört henne, vilket visar på hur alldagliga ting blir magiska när de möjligen har vidrörts av en celebritet.

I utställningen ser du bland annat en sidenklänning och exempel på Jenny Lind-pappersdocka med tillhörande dräkter från olika huvudroller.

Share to