• GENIUS LOCI - platsens ande -
En performance/ invigningsrit i sydöstra tornrummet på Örebro slott

I samband med öppnandet av Jan Håfströms utställning Barnet i tornet framfördes en unik performance i utställningen på Örebro slott i november 2018.

Slottets historia kan man inte komma undan. Röster från det fördolda vill göra sig påminda. Stora avgöranden för Svearikes historia har utspelat sig i den närbelägna rikssalen och i slottets källarhålor spärrades häxor, tjuvar och förrädare in i väntan på sina straff.
 NU när ett närapå 80-årigt konstnärskap ska ta plats i tornrummet för en lång tid framöver, kan man kan behöva ta lite vägledning av platsens själ, GENIUS LOCI.
En person i taget blir insläppt i detta tidlösa rum, där dåtid och framtid möts. Konstnären själv står som en slags färjekarl vid entrén. När dessa världar blandas, uppstår inte bara gnissel och lidande utan även skön musik och rörelse.
Som inbjuden blir du delaktig i denna unika invigningsritual.
 
Medverkande
Lotta Melin är konstnär, koreograf och performance artist. Hon har varit verksam i över 30 år och driver .M.A.P. Melin Art Performance. Under åren har hon jobbat och turnerat i över 20 länder och skapat ett större antal verk. I Sverige har de spelats och turnerat på flera scener, till exempel Dansens Hus, MDT, Atalante, Dramaten, Inkonst och Kulturhuset. Lotta Melin har även satt upp flera platsspecifika verk på Konstakademien, Liljevalchs Konsthall och Kungsträdgårdens isbana. 
I ensemblen för Genius Loci ingår även:
Teresia Pettersson - Skådespelare och konstnärlig ledare på Ö2 Scenkonst i Stockholm där denna ensemble arbetar vidare våren 2019. Har tidigare arbetat med Lotta Melin med föreställningen ANHALT.
Katarina Eriksson - Dansare och har tidigare arbetat med LM i bl.a. Rörande Diana Palmers försvinnande, på Liljevalch i Stockholm, Buena Muerte, Venedig biennalen
Sandra Medina -Skådespelare och dansare Har arbetat med Lotta Melin i bl.a. Restless legs, på Dansens hus
Robin af Ekenstam- Ljuddesign och har tidigare arbetat med Lotta Melin i bl.a Gare du Nord, på Konstakademien i Stockholm, Embedded, på Sergels torg samt Gruppen Rigmor Mortis tillsammans med Lotta Melin och Anna Lindal
Jan Håfström konstnären själv - medverkar också i Genius Loci. Tillsammans med Lotta Melin har han tidigare medverkat i A safe place to die, på Dansens Hus, Rörande Diana Palmers försvinnande, på Liljevalch i Stockholm och Buena Muerte på Venedig biennalen.
Hera af Ekenstam
Joel Håfström 

Genius Loci var i romersk religion en skyddsande för en viss plats. I religiös ikonografi avbildades platsens ande ofta som en figur hållande ett ymnighetshorn, en dryckesskål och/eller en orm. Många romerska altare var uppförda för platsens egen Genius Loci. I vardagsspråk används numera begreppet ofta för att beteckna den specifika atmosfären hos en plats.


Jan Håfström är en av Sveriges mest inflytelserika konstnärer. Under några viktiga år i sin barndom, bodde han i Örebro. Här tog barnet Jan intryck från bibelns berättelser i söndagsskolan, serierna i mamma Helgas veckotidningar och pappa Eriks dramatiska äventyrsböcker. Efter att under ett långt konstnärsliv ställt ut på de stora gallerierna och museerna i Sverige, Europa och världen återvänder han nu till Örebro. Örebro läns museum presenterar nu stolt utställningen Barnet i tornet – Jan Håfström på Örebro slott.
    Photo: Örebro läns museum
    (Copyright)

Genius Loci, platsens ande.

Add a comment or suggest edits

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to