main article image
Claes Gavelius / Postmuseum Attribution-NonCommercial (CC BY-NC)

Brev Till Tomten

Att skicka och skriva ett brev till Tomten är personligt, du skickar i väg en tanke eller en önskan till en person som du möjligtvis har hört talas om och träffar en gång varje år. Frågan blir vart ska brevet gå? Det är svårt att fråga honom för när tomten kommer brukar han antingen komma sent på natten när vi sover, eller så har han bråttom att komma i väg för att hinna med att dela ut alla julklappar. Breven skickas i väg och om det har gått rätt till så vet både du och jag att det har kommit fram till en mottagare

Breven kommer från olika länder som exempelvis Australien, Kenya, Tyskland, Frankrike, Elfenbenskusten, USA, Argentina, Japan, Malysia, och är adresserat till Mr Santa Claus, Babbo Natale, Tomten i skogen. Var tomten bor varierar, exempel på platser är alltifrån Lappland, Gud vet var, Tomteland, Vintergatan, Tomteberget, Skansen, Nordpolen, Reindeerland och Snow Cottage.

Jultomten: tidningen som fick allt att börja

Vilka som tagit emot breven har varierat över åren men starten i Sverige var med tidningen ”Jultomten” som gavs ut av Sveriges allmänna folkskollärarförening mellan åren 1891–1934. Tanken var att ge barnen en inspiration till att läsa oavsett bakgrund över hela landet. Det gav barnen en fast punkt och plats att skriva till jultomten och berätta vad de tyckte om tidningen och vad de önskade sig.

I varje tidning finns olika sagor och berättelser med kortare svar från tomten som tackar för breven och berättar om något händelserikt som hänt honom under året. När tidningen lades ner år 1934, blev det mer oklart vad de skulle göra med breven, för breven fortsatte nämligen strömma in till dåvarande Postverket. Fram till 1953 gjorde Posten ingenting förutom att ta hand om dem. 1954 kontaktade privatpersonen Elsa Holst Posten och erbjöd sig själv och några vänner att åta sig uppgiften att svara på breven ideellt.

Elsa Holst

Skansen, Stockholm, Sverige Hellström, Yngve

Vem var då Elsa Holst? För somliga var hon bara Elsa som hade barn och barnbarn. Men för andra blev hon synonymen och den som axlade chefsrollen som den nya Jultomten eller ”Posttomten” som hon och hennes grupp av vänner kallade sig. Hur operationen gick till får vi backa bandet, och undersöka de brev som har sparats i samlingarna från året när allt började 1954. Breven till tomten är tydliga med att de önskar sig något, att de hört att de ska skicka till honom och att de har varit snälla, skillnaden som skulle ske nu var att ett svar kom till barnen från Elsas egna vardagsrum som de kallade ”Tomteloftet”.

Skansen, Stockholm, Sverige Hellström, Yngve

Svaren kom från Elsa själv eller någon annan i hennes grupp om det fanns en svarsadress. Efter fem år efter etableringen flyttade Posttomten och deras expedition runt till olika platser från vardagsrummet till: Östermalmsgården och Östra Varvsgatan 4 på Djurgården. För att sedan landa år 1964 i Virserums gamla Posthus på Skansen. Under julmarknadsdagarna på Skansen hade posthuset öppet så att alla barn som ville skulle få en möjlighet att träffa Posttomten. I samlingarna finns två gästböcker bevarade med underskrifter från de som valde att komma på besök.

Arbetet bakom kulisserna

Arbetet bakom visar samlingarna att informationen om verksamheten spreds om Posttomten från person till person, brev, informationsblad, Posten, TV, radio och tidning både i Sverige och runt om i världen. Elsa hade blivit tomten personifierad, men det krävdes mer hjälp för att få ut brev och presenter till de barn, ungdomar och vuxna som skickat till tomten.

Presenterna varierade från år till år men kunde bestå av, kartor, böcker, tärningsspel, leksaker med mera. Här lades det till extra saker till vissa barn som bad om det, som kunde bestå av extra frimärken, skicka vidare presenter till andra barn i ett annat land, eller till och med att ordna en brevvän. Arbetsgruppen hade utökats med skolelever som hjälpte till att svara på breven och göra presenter. Om det fanns brev som var på ett språk ingen förstod så skickades breven vidare till människor som översatte dem och skickade tillbaka dem allt för att det skulle bli rätt när ett svar skickades tillbaka.

Reaktionen

Uppskattningen lät sig inte vänta, i många av de brev samlingarna har finns det svar från föräldrar, ungdomar och barn som tackar tomten och de fina presenterna som de fått. Andra har skickat brev personligen för att berömma antingen Elsa eller begärt adresser till en specifik Posttomte som har svarat och skickat presenten till just deras familj.

Elsa Holst och hennes vänners gärningar spred en julstämning och glädje till barn och vuxna, även fast arbetet var slitigt pågick arbetet fram till 1978 oavlönat. Posten hade under alla år stått för alla portokostnader för svarsbrev och diverse övriga utgifter. 1979 avled Elsa Holst och på begäran från Elsa själv överlämnades en mängd material till Postmuseum.

Framtiden

Verksamheten på Skansen skulle pågå fram till 1980 för att sedan flyttas och tas över av Posten i deras egna lokaler 1981. Brev till tomten skickas fortfarande än idag till honom fast breven går till 173 00 Tomteboda och ett svar kommer att komma om det finns en svarsadress. En del av det som skickas sparas varje år och doneras till Postmuseum.

Tack vare Elsa Holst och hennes vänners gärningar skapade hon kontakt, en vän, glädje och någon att tro på lite längre än vanligt. Hon och vännerna blev Jultomten som gav godheten och hoppet ett ansikte för alla som ville tro och få ett ljus i vardagen som fortfarande tack vare henne fortsätter än idag.

Referenser

Order this image

Share to