Röda Korset julmarknad i Kållereds kommunalhus 1987. David Leidenborg säljer lotter.
Röda Korset julmarknad i Kållereds kommunalhus 1987. David Leidenborg säljer lotter. Bild: Kållereds hembygdsförening

Så var julmarknaderna förr i tiden i Kållered

Staffan Bjerrhede från Kållereds hembygdsförening minns sin barndoms julmarknader med snö, fika och lottdragning.

Röda Korset ordnade julbasar i Kommunalhuset cirka 1990. Majken Westberg och Ann-Marie Stomvall stod i köket. Bild: Kållereds hembygdsförening

Minnet kan ibland vara vanskligt och spelar ibland ett spratt. Men mina minnen (jag är född 1953) av SMUs (Svenska Missionsförbundets ungdom) julmarknader var att det alltid var kallt och mycket snö. Säkert regnade det också ibland.

På 1950- och 60-talen ägde denna försäljning rum omkring första advent i Kommunalhuset i Kållered, på Streteredsvägen 3. Vilken veckodag det var minns jag inte, men jag tror att det var en vardagskväll.

Mamma, min syster och jag gick i snövallar och mörker ner utefter Streteredsvägen, eller Vommedalsbacken som vi sa. Det fanns inga trottoarer, men heller inte så många bilar som i dag. När vi kom fram till Kommunalhuset, var det fullt av marschaller och hela bottenvåningen var upplyst. Ytterdörren var tung att öppna och man kom in i en varm hall där vi hängde av oss alla ytterplaggen. Även ytterskor togs av för vi hade inneskor med oss.

Sedan gick man in i stora salen och där till höger stod en julgran med lotter, som hängde i grenarna. Vad man kunde vinna mins jag inte riktigt. Utefter väggarna var det bemannade bord med olika slags lottlistor. Oftast tråkiga vinster för oss barn. Men mamma stannade där länge och pratade med alla tanter.

Tombolan var rolig för oss barn

Från vänster: Majken Westberg, Iréne Karlsson, Britta Nyqvist, Margit Antonsson, Inga Brandin, Ingegerd Forsberg, Gunnel Tauson, Henrik Lundell och Ulla Lundberg i Kållereds kommunalhus. Bild: Kållereds hembygdsförening

Vinsterna var handarbete i alla former och specerikorgar. Men ibland även föremål, till och med leksaker.

Det fanns en tombola och den var rolig för oss barn. Jag tror att lotterna kostade 50 öre eller en krona. Man vann med en gång, och vinsterna var småsaker.

Annars var det att skriva namn och telefonnummer på listor. Dessa lotter kostade två kronor och man fick välja nummer. Mamma ville ha olika nummer på listan, inte lottnummer efter varandra. Allt tog tid.

Några lottlistor var så kallade "amerikanska" – det betydde att man betalade samma som lottnumret: nummer 78 kostade 78 öre. Det kändes väldigt modernt – de låga numren gick förstås först. Dragningarna på alla lottringarna skedde senare på kvällen.

Det fanns gott om fika

Julkaffe i Brattåsgårdens hobbylokal 1990. Från vänster vid gaveln sitter Inger Seger, Kajsa Parkström, Evy Dahl och Greta Alm Andersson. Personen till höger är okänd. Bild: Kållereds hembygdsförening

Nu kom vi äntligen fram till kaféet, som var i B-salen. Alla sorters kakor och tårtor, saft och kaffe. En höjdpunkt på kvällen.

Extra spännande var att jag i början av 1960-talet hade min skolsal i denna sal! Att ha kafé i vår skolsal var märkligt.

Att välja kakor och tårta tog lång tid, och naturligtvis skulle mamma prata med alla tanter.

Någon form av andakt med julsånger och ibland luciatåg tog vid och alla satt nu i stora salen. Därefter skulle auktionen ta vid. Vad jag minns var det Orvar Mårland som höll i den. Det var större saker, framför allt broderade dukar, handdukar, lakan, förkläden och julbonader som såldes. Det diskuterades flitigt vem som hade sytt dessa. Höga priser blev det.

Men jag kan inte minnas att mamma ropade in något. Men jag kan minnas fel. Allt inspekterades och beundrades dock. Farmor köpte mycket.

Sedan vidtog lotteridragningen. Vad jag minns var det Evald Gustavsson, som var den som skötte den tillsammans med pastor Per Ewers eller Arne Singmyr. Det var även lottdragning på de lotthäften som vi scouter sålt. Fantastiskt var det att vinna något, det spelande ingen roll var det var. Känslan att vinna var viktig. Sist var det auktion på överblivna kakor och tårtor!

Julmarknaden flyttades

Julspel i Centrumkyrkan i Kållered under 1990-tal. På bilden syns bland annat Stig Ove Dahlgren (med krona), diakon i Kållereds församling. Bild: Kållereds hembygdsförening

Sedan återstod hemgång och vi fick ta på oss alla ytterkläder och gå ut i kylan efter en lyckad kväll.

Tyvärr har vi i hembygdsföreningen inga foton från dessa SMU-julmarknader i Kommunalhuset. Men i minnet kan jag se dem. I början av 1970-talet flyttades marknaderna till den nya tillbyggnaden vid Missionskyrkan.

Veckan före eller efter SMUs marknad höll Kållereds Röda Korskrets också julmarknad i Kommunalhuset. Jag har inget minne av att vi gick dit.

I hembygdsföreningen har vi flera foton från dessa marknader. Den sista hölls strax före rivningen av Kommunalhuset.

Order this image

Share to