Adventsstjärnan med inv. nr GFC14548
Adventsstjärnan med inv. nr GFC14548 Jan Nyborg Gotlands Museum

Adventsstjärna

Papperstjärnan i museets samlingar är från Kvie i Eksta. De sju uddarna är vitgula med runda hål i olika storlekar och in mot centrum färgat i gult, orange och rött. Troligen är stjärnan tillverkad på 1940-1950-talet. Stjärnan är välanvänd och har säkert suttit uppe många jular. I jultraditionen i många hem ingår ofta att samma pynt ska upp på samma plats varje år, annars blir det ingen riktig jul.

Adventstjärnor av papper för elektriskt ljus började användas i Sverige på 1930-talet. Idén kom från Tyskland. Mest känd blev den orange sjuuddiga stjärnan med stjärnformade stansade perforeringar, Tindra Kristall, som utvecklades av Erling Persson, grundare av klädföretaget Hennes & Mauritz. Perforeringarna gjorde att den tycktes tindra och tack vare den hopfällbara konstruktionen kunde den enkelt stoppas undan vid tjugondag knut.

Tindra Kristall började massproduceras 1941 och blev mycket populär. Den hängde i vart och vartannat fönster och kallades senare ibland i folkmun lite nedsättande för Proletärstjärnan. Kanske blev den därför snart förpassad från finrummen, men många minns säkert det orangeröda skenet från sitt fönster i barnrummet.

Elljusstake av trä med sju ljus. Från samma hem som stjärnan. Gotlands Museum Attribution (CC BY)

Redan på 1880 talet tillverkades stjärnor av papper som kunde belysas med lyktor. De var då klotformade med spetsar åt alla håll. Dessa stjärnor kallas Herrnhutststjärnor eftersom de från början tillverkades och användes i den tyska staden Herrnhut av medlemmar i den Evangeliska brödraförsamlingen Herrnhuterna.

Adventstjärnan i fönstret ska förstås minna om Betlehemsstjärnan, den stjärna som ledde till stallet där Jesus föddes. En uppfattning är att ett hem endast ska ha en stjärna, vilket då symboliserar just den stjärnan, men det är en tradition som idag kanske delvis tappat sin betydelse.

Öppningen i stjärnan från Kvie är lite bränd av heta glödlampor. Dagens utbud av ljuskällor gör pappersstjärnan mer brandsäker. Butikernas variation av färger och stilar, visar på att pappersstjärnan ännu har en speciell plats i det svenska julfirandet.

"God jul - Läsning i helg och socken". Utgiven av E. Melander år 1923. Inventarienummer: GFC26406 Sterner, Fredrik / Gotlands Museum Attribution (CC BY)

Order this image

Share to