Kållereds hållplats, riktning söderut, år 1890.
Kållereds hållplats, riktning söderut, år 1890. Bild: Järnvägsmuseet

Efter åratal på vift – nu har Kållereds stationsklocka hittat hem

Vid hembygdsföreningens årsmöte den 24 mars överlämnade Mats Efraimsson en mycket speciell gåva, nämligen den klocka som har hängt på Kållereds gamla stationshus. Klockan har varit ute på vift men har återigen hamnat i Kållered.

En gång i tiden var järnvägsstationen en viktig samlingsplats för Kållereds invånare. Det var ofta vid stationen man bestämde träff med sina vänner. Det var här man mötte sina tillresande eller tog avsked från de som skulle ut och resa. Naturligtvis var ”tiden” en viktig faktor och genom åren har säkert många blickar riktats mot stationsväggen där klockan hängde.

Kållereds stationshus byggdes 1905

Kållered station (innan utbyggnaden) cirka 1909 - 1915. Man ser stinsen Julius Lorentzon (1859 - 1940) med sina två barn samt hushållerskan Olivia Talinsson i vitt förkläde. Foto: Bernhard Olsson, Kållereds Hembygdsförening Attrbution-ShareAlike (CC BY-SA)

Västkustbanan genom Kållered byggdes 1888. Under de första 17 åren fanns inget stationshus i Kållered utan tågen stannade vid en hållplats med träperrong. På den tiden hade Kållereds kommun endast 600 invånare, vilket kanske var för få för att SJ skulle bygga ett gediget stationshus i sten som man gjorde exempelvis i Lindome. Kållereds stationshus byggdes först 1905 och mitt på husets långsida hängde stationsklockan strategiskt placerad. Långt ifrån alla Kålleredsbor hade egna klockor på den tiden och hade säkert stor nytta av ett offentligt stationsur.

Lades ner – då flyttade Caiber in

Caiber klädshop fanns i stationshuset på 1970–1980-talen. Bild: Mölndals stadsmuseum

På 1960-talet ville SJ (Statens järnvägar) snabba upp trafiken och många små stationer lades ned runt om i Sverige, så också i Kållered. 1972 slutade tågen stanna och stationshuset blev en symbol för en svunnen tid. Men det dröjde inte länge innan den populära affären ”Caiber klädshop” flyttade in i huset.

Pendeltågens intåg

Tänk vad tiderna förändras. Efter tjugo år utan tågförbindelser, det vill säga 1992, skulle tågen återigen stanna och kommunikationsminister Mats Odell invigde ”Pendeltåget” med pompa och ståt. Den folkkäre Stefan Ljungqvist underhöll Kålleredsborna med sin mäktiga stämma. I dag stannar tågen varje kvart i högtrafik för 2 700 ressugna passagerare.

Exakt vilket år som stationsklockan monterades ned är svårt att säga, men troligtvis under Caibers tid på 70-talet. Därefter vet man inte riktigt var klockan tog vägen. Man vet att den gamla Kålleredsbon Alf Sund som bodde på Bölet hade klockan i sin ägo i slutet av 80-talet fram till runt 1990. Den hängde då på familjen Sunds balkong.

Kållereds stationshus 1953. Bild: Järnvägsmuseet
Bild över Kållereds centrum år 1935. Stationshuset syns mitt i bilden. Bild: Mölndals stadsmuseum

Stationsklockan överlämnad till hembygdsföreningen

Kållereds hembygdsförenings ordförande Staffan Bjerrhede tar emot stationsklockan från Mats Efraimsson. Bild: Jan Efraimsson

Klockan hamnade sedan i Hällesåker hos Eskil Karlsson och därefter hos sonen Johan Berggren. Mats Efraimsson som i dag bor i Lindome fick klockan i sin ägo runt 2016.

– Klockan har legat i mitt garage i åtta år och där gör den ju ingen nytta. Det är bättre att Kållereds hembygdsförening får klockan. Det är ju i Kållered den hör hemma, säger Mats Efraimsson.

Hembygdsföreningen värnar om bygdens kulturarv och samlar in föremål och fotografier med anknytning till Kållered, och har tidigare fått stinsens skrivbord. Man har också fått några innerdörrar från stationsbyggnaden, det är verkligen en fråga om återbruk. Vid hembygdsföreningens årsmöte den 24 mars överlämnade Mats klockan till föreningen.

– Framtiden för klockan är säkrad, den kommer att hängas på logen i föreningens hus i Långåker. Den skall aldrig mer lämna Kållered, säger Staffan Bjerrhede som är ordförande i föreningen.