Wanja Iwanovna Aminoff föddes i Stockholm 1899 och var dotter till Iwan Aminoff, arméofficer och författare. Hon avled år 1982.
Wanja Iwanovna Aminoff föddes i Stockholm 1899 och var dotter till Iwan Aminoff, arméofficer och författare. Hon avled år 1982. Bild: Kållereds Hembygdsförening Attrbution-ShareAlike (CC BY-SA)

Wanja Söderberg – en stockholmska i Tvärgården

Sporred Tvärgården var tänkt att användas som sommarnöje, men under andra världskriget blev det i stället familjen Söderbergs hem. Där tog frun i huset, Wanja, emot bekantas barn och sju finska krigsbarn. Familjens våning i centrala Göteborg uppläts till en judisk familj som flytt undan tyskarna. Så blev Wanja från Stockholm Kålleredsbo, och hon kom att engagera sig mycket för andra människor och i trakten.

Wanja Iwanovna Aminoff föddes i Stockholm 1899 och var dotter till Iwan Aminoff, arméofficer och författare till framför allt äventyrsböcker. Dessa gav han ut under pseudonymen ”Radscha”. Wanjas föräldrar flyttade ofta och hon kom att bo både i Uddevalla, Skövde och Karlskrona.

Hon gifte sig med Torsten Söderberg 1920 i Karlskrona och de bosatte sig först i Stockholm. Vid mitten av 1920-talet flyttade de till Göteborg där Torsten blev chef för Söderberg & Haaks Göteborgskontor. Makarna fick tre söner.

Köpte Sporred Tvärgården i Kållered

Tvärgårdens ursprungliga boningshus vid familjen Söderbergs köp år 1938. Huset ersattes senare av nya byggnader. Bild: Erik Malmström/Kållereds Hembygdsförening Attrbution-ShareAlike (CC BY-SA)

År 1938 köpte de Sporred Tvärgården i Kållered. De byggde till den gamla huvudbyggnaden med en vinkelbyggnad och de byggde även ny ladugård. Senare kom den gamla huvudbyggnaden att rivas och ersättas med en ny. Gården, som inte var stor, skulle huvudsakligen användas till sommarnöje för familjen, men i och med att kriget bröt ut 1939 kom familjen att flytta ut för gott.

Tog emot krigsbarn under andra världskriget

Symöte i Tvärgården med anställda och grannar omkring år 1950. Bild: Kållereds hembygdsförening Attrbution-ShareAlike (CC BY-SA)

Myndigheterna rekommenderade att de som kunde skulle flytta ut på landet. Man antog att det var mer skyddat där än i Göteborg för eventuella bombanfall. Våningen på Götabergsgatan behölls, men uppläts 1943 till en judisk familj från Köpenhamn, som fått fly undan tyskarna. Wanja Söderberg tog den första krigsvintern även emot flera bekantas barn och senare sju finska krigsbarn.

På gården fanns vid denna tiden arbetshästar, kor, får, höns och grisar. Man var väl rustade för ofärdstider. Ibland gick dock strävan till självhushåll till överdrift, så kardades, spanns och vävdes till exempel av fårens ull kostymtyger. Enligt sonen Tomas var det ingen som ville ha dessa kostymer som både var stela och kliade!

Var politiker i Kållered

Efter kriget fick Wanja mer tid för aktiviteter utanför hemmet. I Kållered var hon med i Röda Korskretsen och under flera år var hon dess ordförande. Hon var också politiskt aktiv i Kållered, och representerade Högerpartiet i kommunalfullmäktige, invald först på en borgerlig samlingslista. Några år var hon vice ordförande i kommunalnämnden (nuvarande kommunstyrelsen). Dessa förtroendeuppdrag tyckte hon var mycket givande och hon kom väl överens, åtminstone på det personliga planet, över partigränserna.

När det nybyggda äldreboendet Brattåshemmet skulle planeras och inredas i början av 1950-talet, var hon en av dem som var ansvariga för möbelinköpen. Delar av denna inredning finns i dag på Mölndals Stadsmuseum.

Katolik

Wanja Söderberg var katolik, hon hade konverterat på 1930-talet. På gården lät hon uppföra ett litet kapell, byggt av virke från den gamla ladugården. Där höll hon andakt varje söndag, trots att ingen av de övriga familjemedlemmarna var katoliker (eller ens intresserade).

Gården i Sporred kom att besökas av många olika katolska patrar och den katolska församlingen i Göteborgs scoutkår hade flerdagsläger där. Vid ett tillfälle kom en stor grupp av flickscouter från Frankrike.

Wanjas katolska tro hindrade henne emellertid inte från att visa stort intresse för Kållereds församling och dess medeltida kyrka.

Hon var god vän med komminister, sedermera kyrkoherde, Lennart Levén. Han kom att döpa flera av hennes barnbarn.

Kyrkan fick också i gåva ett krucifix och en gammal nattvardskalk, den senare med ursprung från Ungern.

Ratos stiftelse

Maken Torsten Söderberg, som var hederskonsul av Rumänien, avled 1960. Makarna hade innan upprättat ett testamente till förmån för en stiftelse, likaså hade Torstens bror Ragnar gjort. Stiftelsen fick namnet Ratos och finns kvar även i våra dagar.

Denna stiftelses avkastning delar årligen ut miljoner till forskning vid olika universitet, framför allt medicinsk- och ekonomisk forskning.

En del medel går även till kulturella verksamheter. Kållereds hembygdsförening har vid två tillfällen erhållit bidrag till sitt Kålleredsarkiv.

Ett tag delades det även ut ett Nordiskt designpris på en miljon kronor.

Drev ridskola

Sporred Tvärgården cirka 1960-tal. Julkort från familjen Söderberg. Bild: Kållereds hembygdsförening Attrbution-ShareAlike (CC BY-SA)

Under 1960-talet inköpte Wanja 5–6 ridhästar och inrättade en ridskola i Tvärgården. Detta var då inte så vanligt som det är nu.

Denna ridskola blev mycket populär. År 1964 sålde Wanja Tvärgården till sin son Tomas som där startade ett hönseri.

Själv köpte hon gården Malstanäs i Sörmland och flyttade dit. I närheten bodde en annan son, Edvard. Hon gifte om sig 1966 med Emil Jerlov, som varit chef för kvinnokliniken och utbildningen av barnmorskor i Göteborg.

Familjerna hade känt varandra sedan många år och makarna hade båda mist sina tidigare livsledsagare.

Wanja Söderberg dog 17 februari 1982 på Kullbergska sjukhuset i Katrineholm. Begravningsmässan hölls i katolska kyrkan i Göteborg, varefter kistan fördes till familjegraven på Kållereds kyrkogård. Kyrkoherde Gustaf Lindman mötte begravningsföljet och den katolske kyrkoherden vid stigporten och ledde processionen till familjegraven.

Artikeln bygger på en längre berättelse om Wanja som sonen Tomas Söderberg skrivit och som finns i Hembygdsföreningens arkiv.

Share to