ASEA:s stugby på Södra Björnön
1938 kom den första svenska semesterlagstiftningen. Från och med nu hade alla anställda en lagstadgad rätt till två veckors ledighet, dvs 12 dagars betald semester. Man arbetade ju sex dagar i veckan på den tiden.
Både myndigheter och en del företag var måna om att semestern användes till energi- och kraftuppbyggande rekreation.
https://dms-cf-10.dimu.org/image/019EGJhjA3Sh6?dimension=167x167&failhard=true&bust=2
Semester för arbetare och tjänstemän
Vid Allmänna Svenska Elektriska Aktiebolagets ordinarie bolagsstämma i Västerås den 15 mars 1944 togs ett initiativ som skulle ge ASEAS arbetare och tjänstemän en plats för rekreation i decennier framöver. Där anslogs ett belopp av 600 000 kronor för inköp och iordningsställande av Södra Björnön i Mälaren som semester- och fritidsområde för arbetare och tjänstemän anställda på ASEA i Västerås. En stiftelse bildades för ändamålet, Stiftelsen Södra Björnön.
Marken, 147,5 hektar, såldes av greve Knut Lewenhaupt på Gäddeholm för 295 000 kronor. Marken hade tidigare använts bland annat till fårbete. Stiftelsen påbörjade genast sitt arbete med det nya semester- och fritidsområdet.
En arkitekt Rosenwold från Stockholm anlitades och utförde ritningarna på stugorna som beställdes från AB Skandiahus i Västervik. 20 stycken av de små och 50 av de större beställdes. Stugorna levererades i maj 1945 med båt från Västervik och pråm den sista biten genom sundet vid Gäddeholm
Den officiella invigningen av semesterbyn skedde till sommaren 1946 men redan sommaren 1945 fick flera familjer provbo i husen.
En stugby tar form
Stiftelsen hade redan från början en hög ambitionsnivå för stugbyn. I husen ordnades med elektricitet och kokplatta. Stiftelsen var också mycket noga med hur de nya stugorna skulle se ut och utrustas. Utvändigt laserades de med vitriolbets i grå färgton. Invändigt var stugorna oljade, laserade och fernissade. Möbler köptes in i ” en vacker allmogestil”. En full uppsättning av glas och porslin och andra husgeråd ordnades. Porslinet och besticken var märkta med Björnön. Till sängarna fanns speciella ASEA-filtar. Grävning av två nya brunnar utfördes och man förbättrade en redan befintlig för att få tillräcklig vattenförsörjning. Vattnet fick man hämta ur tappkranar på några ställen på området. Torrdass byggdes, somliga med två sittplatser. Toalettpapperet var märkt ASEA. Utanför varje stuga fanns matförvaring i form av en betongring med sten i botten och ett lock.Där kunde man hålla maten sval. Trädgårdsmöbler köptes in från Grythyttan.
Ett centralkök byggdes- där skulle matlagningen ordnas och där fick var och en hämta sin mat i särskilt konstruerade matkorgar. Två måltider per dag, middag och kväll erbjöds. I anslutning till centralköket byggdes en dansbana . En matbutik tillkom 1947 så att man slapp släpa med sig förnödenheter från stan. Butiken hade söndagsöppet vilket var mycket ovanligt vid den här tiden.
Bro och båtbrygga
Man behövde också ordna med bra förbindelser till Björnön. Det byggdes en båtbrygga på öns västra sida som hade möjlighet att ta emot passagerarbåtar. Biljetterna subventionerades av stiftelsen så en vuxen kunde resa enkel väg från hamnen i Västerås till Björnön för 40 öre. En barnbiljett kostade 10 öre. Vid båtbryggan möttes man av fiskaren John Tengström och hästen Dolly som skötte transporterna. Senare ersattes Dolly av en nedväxlad ASEA -jeep målad i Aseas grågröna färg. Den första bron som ledde över till fastlandet från öns norra del, byggdes under andra världskriget. Den kunde man gå eller cykla över. För att få anslutning till bron byggdes en väg i öns längdriktning. Efter kriget byggdes en pontonbro. 1954 byggdes en enfilig bro som gick att köra över med bil. 2022 öppnade en ny tvåfilig bro.
Rekreation och nöjen
Det fanns många sätt att fördriva semesterdagarna på. Roddbåtar för uthyrning köptes in. För 25 öre kunde man hyra en båt för tre timmar. De blev mycket populära. Vid badet ordnade också ASEA en simskola för de anställdas barn. De första åren var det under ledning av gymnastikdirektör Josua Westin.
Det fanns många barn i stugbyn, och mycket att sysselsätta sig med. Barnen kunde cykla, meta, ro, segla med hjälp av filtar, bada, flyga drakar, gunga eller åka de enkla karuseller som fanns. På kvällarna ordnades fotbollsmatcher och lekaftnar.
I kiosken kunde man bland annat hyra golfklubbor till minigolfbanan. Här gick det också att köpa Loranga, Toy, Rigichoklad och andra godsaker.
Stugor på museum
Tiderna förändrades och det blev allt svårare att få stugorna uthyrda. De anställda på ASEA, som numera hette ABB, valde andra aktiviteter för sina semestrar. De sista åren ändrades reglerna så att vem som helst kunde hyra. Trots det gick inte ekonomin ihop. Hyresgästerna sades upp 2014 och fick packa ur stugorna senast den 28 februari 2015. Marken såldes 2016 till Västerås stad. De flesta stugorna revs men de sex nyaste och lite större stugorna flyttades till Mälarcampingen. Några togs omhand av privatpersoner. Tre av de äldre stugorna fick flytta till Vallby friluftsmuseum där de placerats tillsammans i en liten stugby. Stugbyn har kompletterats med en kiosk och ett dass. Stugorna visar hur det kunde sett ut under 1950- samt 1970-talen.