Varför är området viktigt att bevara?
I Mölndal var 1960-talet en expansiv period. Industrin gick på högvarv och många företag hade börjat etablera sig i kommunen. Det expanderande näringslivet lockade till sig arbetskraft och under 1950- och 60-talen ökade befolkningen kraftigt.
Med befolkningsökningen växte behovet av bostäder, ett behov som redan tidigare varit stort. Som ett led i detta byggdes bland annat Enerbackens flerbostadshusområde som stod färdigt 1964. Bostadsområdet speglar sin tids eideal inom bostadsplaneringen väl, ett ideal som präglas av efterkrigstidens bostadssociala normer och målsättningar.
Till skillnad från många andra samtida bostadsprojekt var byggandet i Mölndal mer traditionellt präglat. Både vad gäller material och byggteknik, något som mycket väl avspeglas i Enerbacken. Bebyggelsen här bygger vidare på en mer småskalig tradition med lamellhus i tre våningar och tegelfasader.
Området består av två kvarter, kvarteret Pensén med svängda lamellhus som ligger på en sluttning ned mot bergskanten och kvarteret Delbanco som består av två raka lamellhus placerade på berget i områdets övre del. Båda kvarteren ritades av HSB:s arkitektkontor i Göteborg.
Förändringar i området har skett på ett sådant sätt att den ursprungliga karaktären och den höga arkitektoniska kvaliteten i både byggnader och utemiljö har bibehållits.
Viktiga karaktärsdrag och kvalitéer
Arkitektur anpassad efter terrängen
Bebyggelsens storskalighet har brutits ned genom förskjutningar och nivåanpassningar av de långa huskropparna. Takens tunna, smäckra utformning bidrar också till att skapa en lätthet i arkitekturen. Huskropparnas välvda form och anpassning till befintlig natur med träd och bergsklackar skapar attraktiva rumsbildningar i området.
Arkitektoniskt präglas byggnaderna av ett enkelt, avskalat uttryck, typiskt för 1960-talets arkitektur, med gult tegel, spritputsade socklar och diskreta entrépartier. I kvarteret Delbanco har trapphusen markerats i fasaden, en influens från 1950-talets arkitektur. I fasaden speglar fönstrens utformning rummens funktioner genom att vardagsrummen har sidoställda vädringsfönster, badrummen små fönster och övriga utrymmen vanliga perspektivfönster.
Mellanrummens gestaltning
Ett karakteristiskt drag för området är de väl planerade inre gårdsytorna, med bevarade naturinslag och stora grönytor. Husen är grupperade kring en trädbevuxen kulle i områdets mitt, här finns en konstnärligt utsmyckad lekplats och muromgärdad berså.
Det finns även skulpturer som smyckar utemiljön ytterligare. Området är påtagligt anpassat efter familjers och barnens behov med tanke på grön- och lekytor men även genom att området är bilfritt.