main article image

MATARVSPODDEN - Medeltida påskmat

Vår pedagog Marie Schmidt har fått möjlighet att delta i Matarvspodden som handlar om mat och kulturarv. Marie har valt att berätta om mat genom föremål som finns i vår utställning Medeltida liv.

Sill/korvpinnar

Begreppet korvpinne myntades på 1960-talet i Lödöse för de enorma mängder träpinnar i fur och en som hittades vid de arkeologiska utgrävningarna. Tolkningen att de har med korvtillverkning att göra beror på att de är feta på ytan. Helt säkra på deras funktion är vi dock inte. Pinne att hålla ihop fjälster på korv vid rökning, pinne att trä upp hel fisk som ska torkas eller låsanordning till ullbalar har föreslagits. Datering: Medeltid.

Törel till smörkärna

Stig Hedström

En törel är den delen av en smörkärna som förs upp och ner i kärnans kropp vid smörtillverkning. I mitten av töreln satt från början en stav som fungerade som handtag. Datering: Medeltid.

Smörtillverkning från väggmålning i Tuse kyrka, Själland, Danmark. Arbetet utfört i mitten av 1400-talet av Isefjordsverkstaden.

Smörspade

Stig Hedström Attribution (CC BY)

Denna smörspade användes en gång tiden till att bearbeta det färdiga smöret med. Som en finishing touch kunde man dekorera smöret med den tandade kanten som finns på många av smörspadarna från medeltiden. Just den här smörspaden har runor på bägge sidor. ”Helga äger mig” respektive ”Helga” lyder inskriptionerna. Datering: 1200 - 1225.

Sked med flätornamentik

Stig Hedström Attribution (CC BY)

Djupa skedar med flätdekor kunde användas som kåsor för servering av dryckesvaror vid bordet. Det var vanligt att man drack ”laget runt” på fester med hjälp av ett dekorerat kärl som fylldes gång på gång. Datering: 1100-tal.

Slev

Stig Hedström Attribution (CC BY)

Enkla odekorerade slevar och skopor av det här slaget var säkert ett vanligt inslag i alla medeltida hem. Datering: Medeltid.

Fiskfat/droppfat

Stig Hedström Attribution (CC BY)

Droppfat av det här slaget användes för att fånga upp fett och vätska som droppade från fiskar eller köttstycken som stektes på spett framför elden. Det är tillverkat någonstans i Skandinavien. Datering: Medeltid.

Hur man använder ett droppfat/fiskfat finns återgivet hos Decameron 1432.

Silltunna

Ett vanligt sätt att konservera fisk var att lägga in den i saltlake. Denna silltunna antas vara tillverkad i tysk ek och kommer med största sannolikhet från den stora sillmarknaden i Skanör. Datering 1300-tal.

https://samlingar.goteborgsstadsmuseum.se/carlotta/web/object/102965

En mindre gryta av brons på tre ben som använts i medeltidens Lödöse. Av storleken att döma användes den kanske inte till att koka gröt eller soppa, utan snarare till dekokter eller kanske ”mungott” dvs sötat, kryddat och uppvärmt öl.

Vintunna

När man skulle forsla vin från kontinenten upp till Sverige, så räknade man med att många skulle vilja köpa! Vilket syns på storleken på tunnan som rymmer långt över 500 liter. Datering 1300-tal.

Vinglas på fot

Att inmundiga sitt vin ur ett glas på fot var inte självklart på medeltiden. Detta är ett exempel på en exklusiv bägare som inte vem som helst hade råd med. Man fann det vid den arkeologisk utgrävning 1964 i myntmästarens bostad. Datering: 1350 - 1360-tal.

Share to