I april 1967 slog fritidsgården i områden Talliden upp portarna. Enligt fritidsnämndens programplaner så skulle gården nyttjas både dagar och kvällar av Nackabor i alla åldrar.
I april 1967 slog fritidsgården i områden Talliden upp portarna. Enligt fritidsnämndens programplaner så skulle gården nyttjas både dagar och kvällar av Nackabor i alla åldrar. Fotograf okänd. Källa: Nacka lokalhistoriska arkiv. (copyright)

Ung på 50-talet & 60-talet

På 50-talet, efter andra världskriget, spirar optimism och framtidstro. Innan kriget var Tyskland förebildslandet men nu riktas blickarna mot väst och USA och den amerikanska drömmen. Ungdomskulturen växer sig allt starkare med rock’n’roll, jukeboxar, hamburgare, coca-cola och amerikanska bilar. I Sverige är det både byggboom och babyboom. Ungdomsgårdarna slår upp sina dörrar och blir samlingsplats för unga.

På gårdarna i Nacka dyker det upp svenska och utländska rock- och popartister. Främst på Finntorpsgården spelade några av dåtidens mest kända artister och band. Namn som Hep-Stars (med Svenne Hedlund från Nacka), Nursey-Rhymes (med Inger Jonsson från Finntorp), Tages, Mascots, Burken och hans burkar, Jerry Williams med orkester, Rock-Ragge med flera.

Nacka Ungdomsråd var i nio år huvudman för fritidsgårdarna i Nacka och arrangerade bland annat Ungdomens Dag i Nyckelviken. Vid ett tillfälle kom 5 000 personer för att se ridkonst med Don-Kosackerna. Under många år anordnades ”Nyårsfestinatt” på Nacka läroverk för att få ungdomarna att stanna kvar i Nacka på nyårsnatten.

Den 23 mars är det temadag på Dieselverkstaden om att vara ung i Nacka under 50- och 60-talet. Nacka lokalhistoriska arkiv har öppet hus 11:00-14:30, på plan 3 visar vi bilder på temat och 15:00 är det föreläsning med Kerstin Gunnemark, professor i etnologi. Mer information och anmälan till föreläsningen på dieselverkstaden.se

1955 tävlar skolungdomar i friidrott på Skuru idrottsplats. Idrottsplatsen inviges 1937 efter att en fastighetsförening skänkt marken på Skuruängen för idrottsändamål några år tidigare. Nacka lokalhistoriska arkiv (copyright)
Coca-cola lanserades i Sverige 1953, innan dess var den förbjuden av hälsovårdsmyndigheten. Ungdomar på fritidsgården i Ektorp förser sig med den nya drycken 1955. Nacka lokalhistoriska arkiv (copyright)
Ibland skapade ungdomsgårdarna extra utrymme för tjejer att själva påverka verksamheten. Ett exempel på det var Finntorps ungdomsgård som 1957 lät Saida Munkeborg hålla en Eva-kurs i skönhetsvård för tjejer. Zaida upplät alltid sin damfrisering utan kostnad för Eva-kurser. Nacka lokalhistoriska arkiv (copyright)
År 1963 bildade nackatjejerna Marie Selander, Inger Jonsson och Gunilla Karlow musikgruppen Dimples, som senare blev internationellt kända Nursery Rhymes ("barnkammarrim"). På bilden Inger Jonsson, Wiveca Säwén, Birgitta Nordgren och Marie Selander. Foto 1967, Nacka lokalhistoriska arkiv. Nacka lokalhistoriska arkiv (copyright)
Café Torpet låg intill Skurubron och startade 1955. Caféet blev populärt med många unga besökare och inredningen kändes amerikansk och modern med höga barstolar och bardisk. Nacka lokalhistoriska arkiv (copyright)
Eleverna i årskurs 5 får gå på danskurs. Arrangörer är fritidsnämnden och föräldraföreningen, platsen är Tallidens fritidsgård och året är 1969. Bent Eriksson/Nacka lokalhistoriska arkiv (copyright)
Ett band spelar upp till dans på Ektorps ungdomsgård 1955. På gårdarna arrangerades kurser i modern och gammal dans som följdes upp med danskvällar med orkestrar/band. Spelningarna hade som regel fulla hus på flera av gårdarna i Nacka och ofta deltog upp till 300 ungdomar. Nacka lokalhistoriska arkiv (copyright)
I början av 1950-talet fanns det bordshockeyspel som kallades hockey-bockey. De här killarna har träffats på Finntorps ungdomsgård för att spela och året är 1954. Sveriges första fritidsgård, Gamlestadens fritidsgård, öppnade 1936 i Göteborg. Nacka lokalhistoriska arkiv (copyright)
Fritidsgårdar ville skapa utrymme för möten mellan ungdomar och erbjuda meningsfulla fritidsaktiviteter. Populära aktiviteter var dans, film, bordtennis, teater, biljard, föredrag, diskussionsaftnar, frågesport m.m. Lennart Dahl och Lars Brönning bygger en bilbana för miniracing på Tallidens fritidsgård. Bilden hamnade i Nacka Saltsjöbadens tidning 1967. Nacka lokalhistoriska arkiv (copyright)

Order this image

Share to