main article image

Sundsvall-Då och Nu

Åkroken, Norrmalm och Hamnplan är alla platser som har förändrats genom åren. Men hur såg det egentligen ut i Sundsvall förr? Och hur ser samma plats ut nu?

Sundsvall - Då och Nu tar sin början i trästaden Sundsvall som 25 juni 1888 drabbas av en av de största stadsbränderna i Sveriges historia, med katastrofala följder. Elden som spred sig snabbt utplånade stora delar av staden och ödeläggelsen sträckte sig från Åkroken ner till hamnen. Så snart röken lagt sig påbörjades arbetet med att uppföra en ny stad av sten med ett formspråk hämtat från storstäderna runt om i Europa.

1907 får fotografen Sven Nilsson i uppdrag av Sundsvalls stadsfullmäktige att dokumentera staden. Avsikten var förstås att med stolthet visa upp det nya urbana Sundsvall både för stadens medborgare som för långväga besökare. Uppdraget kom att innefatta 107 fotografier och ett urval av dessa hängdes sedan upp som utsmyckning i Sundsvalls stadshus.

I sällskap med ytterligare ett tiotal fotografer som var verksamma i Sundsvall runt sekelskiftet visar vi här upp ett axplock ur Sven Nilssons uppdrag. Tillsammans med nutida fotografier lyfter Sundsvall - Då och Nu en stad i ständig förändring, där några platser fått nya användningsområden medan andra har försvunnit.

Bilderna visar staden före branden 1888 och strax efter den och nytagna fotografier från 2024.

Staden före branden 1888. Bilden visar Selångersån med en stor mängd fiskebåtar som lagt till för att sälja sina fångster. Ett stort antal laggade tunnor ligger på kajen. Träbebyggelse med magasin och tvåvåningshus intill södra stranden. okänd / Sundsvalls museum Attribution-NonCommercial (CC BY-NC)
Kvar efter brandens framfart 1888 finns bara skorstenspipor och utbrända huskroppar. I bildens framkant syns Selångersån och bland husresterna står några män varav två i uniform. Lundholm, Edvard / Sundsvalls museum CC CC0
Vy längs med Selångersån 2024 Schriner, David Attribution-NonCommercial (CC BY-NC)
Bild tagen 1907. Från vänster Fisktorget, med bruksbåtar, magasin. I bakgrunden Gustav Adolfskyrkan. Nilsson, Sven / Sundsvalls museum Attribution-NonCommercial (CC BY-NC)
Bild tagen 2024. Fisktorget och Selångersån Schreiner, David Attribution-NonCommercial (CC BY-NC)

Fotografier tagna efter branden 1888 och fotografier från 2024 tagna på samma plats

Brandrester, hörnet Storgatan - Bankgatan, till höger skorstenarna efter Hotel Nord samt skalet från Wessénska huset. okänd / Sundsvalls museum Attribution-NonCommercial (CC BY-NC)
Hörnet Storgatan- Bankgatan, 2024 Svensson, Helen Attribution-NonCommercial (CC BY-NC)
Sundsvalls stadsbrand 1888. Ensam kvinna med paraply vandrar i brandresterna efter Sjögatan med Tullpackhuset till höger. okänd / Sundsvalls museum CC CC0
Sjögatan västerut, 2024 Svensson, Helen Attribution-NonCommercial (CC BY-NC)
Staketgatan (Köpmangatan) i ruiner efter branden. I fonden det oskadda Läroverket samt Schacksällskapets hus (W6) till vänster längst bort i bilden. Uppgift saknas / Sundsvalls museum CC CC0
Köpmangatan, 2024 Schreiner, David Attribution-NonCommercial (CC BY-NC)

Några fotografier av Sven Nilsson tagna 1907

Saluhallen i Holmströmska huset

Torghandel i förgrunden och i bakgrunden ligger det Holmströmska huset och det Granska huset. Maria Khilbaum / Sundsvalls museum Attribution-NonCommercial (CC BY-NC)

Byggherren och den tidigare torgförsäljaren Otto Holmström öppnade 1895 den första och nedre delen av saluhallen med ingång från Sjögatan. När det Holmströmska huset sedan stod färdigt 1896 med en entré även från Storgatan förlängdes saluhallen genom hela kvarteret. Det hade ett tidstypiskt formspråk i järn och glas. Från Storgatan leddes besökarna in i hallen genom den välvda porten som krönts med texten Saluhall. Det fanns 39 salustånd fördelade på två sidor, med marmordisk och självstängande jalusier. En stor glaslanternin i taket gav dagsljus och ovanför varje enskilt salustånd fanns en skylt som talade om vem som stod för försäljningen. Här erbjöds ost, rökta korvar, kött, grönsaker, frukt och söta bakverk. Den fräna doften från fiskavdelningen gjorde att den låg avskilt bakom ett dörrpar direkt vid entrén till Sjögatan.
I femtio år var Saluhallen Sundsvalls största färskvaru- och delikatessmarknad. Men med tiden blev lokalerna för små, slitna och omoderna så i mitten av 1950-talet stängdes den.

O.J. Bergs frukt och grönsaksbutik i Saluhallen, 1924. okänd / Sundsvalls museum Attribution-NonCommercial (CC BY-NC)
C. O. Ringdahls ostbutik i Saluhallen, 1910-1915. okänd / Sundsvalls museum Attribution-NonCommercial (CC BY-NC)
Högströms köttbutik i Saluhallen, 1910-1915 okänd / Sundsvalls museum Attribution-NonCommercial (CC BY-NC)
Bild tagen 2024, Holmströmska huset till vänster och Granska huset till höger Svensson, Helen Attribution-NonCommercial (CC BY-NC)

Spårvagnar i Sundsvall

Spårvagnstrafik på Esplanaden Okänd Attribution-NonCommercial (CC BY-NC)

Som många andra städer i Sverige har också Sundsvall haft spårvagnstrafik. Redan 1884 planerades en linje mellan Grönborgsbryggeri och Mon. Men av olika anledningar kom det inte att förverkligas förrän 25 år senare. Sundsvalls spårvägar invigdes 18 januari 1911 med festligheter vid Vängåvan. Då hade de blå vagnarna redan rullat på sträckan Esplanaden- Kubikenborg sedan en månad tillbaka. Samma år öppnades en ny linje till Ortviken och 1914 kopplades de båda linjerna samman så att resenärerna inte behövde byta spårvagn vid Esplanaden. 1925 förlängdes linjen från Ortviken till Skönvik.
Samtidigt växer antalet bussar och bilar på gatorna och spårvagnen börjar att få konkurrens i stadstrafiken. 1949 läggs spårvagnstrafiken ner, vagnarna såldes till Kiruna och rälsen revs upp. De spår som finns kvar idag är vagnhallarna i tegel vid Rosenborg.

Läs mer om Spårvagnarna i Sundsvall på Sundsvallsminnen

Moped- och motorcykelparkering på Esplanaden Schreiner, David Attribution-NonCommercial (CC BY-NC)

Från lasarett till kommunhus

Sundsvalls lasarett före branden 1888. Hellberg, Fredrik Wilhelm / Sundsvalls museum Attribution-NonCommercial (CC BY-NC)
Det nya och större länslasarettet stod klart 1908. Nilsson, Sven / Sundsvalls museum Attribution-NonCommercial (CC BY-NC)
Sundsvalls kommunhus. Då nuvarande Sundsvalls sjukhus invigdes 1975 och det gamla lasarettet stängdes påbörjades ombyggnationen av lasarettsbyggnaden till kommunhus. Detta stod färdigt 1977 och 19 december samma år hölls det första fullmäktigesammanträdet i det nya kommunhuset som då ersatte de tidigare lokalerna i Sundsvalls stadshus. Schreiner, David Attribution-NonCommercial (CC BY-NC)

Sommarrestaurangen Tivoli

1872 öppnade utvärdshuset Tivoli med G.F. Knaust som källarmästare i den gamla borgmästarbostaden på Norrmalm. Tivoli kom att bli känd för sin mat och den vidsträckta utsikten över Sundsvall och stadens hamninlopp. I den tillhörande parken fanns en utomhusscen där det bjöds på musik och underhållning dagligen. Redan 1885, sex år innan Sundsvalls elverk startat sin verksamhet, lystes Tivoli upp av elektrisk ljus med hjälp av en ångmaskin på hjul. 1896 kom den första kinematografen till Sundsvall och den första filmvisningen i stan utspelar sig på Tivoli. I 70 år var nöjespalatset Tivoli med sin park ett självklart utflyktsmål. Efter rivningen 1945 lever namnet kvar i en gata och i en av broarna som sträcker sig över Selångersån.

Utvärdshuset Tivoli som öppnade 1872 och revs i februari 1945 Okänd, 1910 Attribution-NonCommercial (CC BY-NC)
Baksidan av Hälsocentralen Centrum 2024 Svensson, Helen Attribution-NonCommercial (CC BY-NC)

Vyer över Sundsvall- Då och Nu

Sundsvall före branden 1888. Norrmalm och det centrala Sundsvall i förgrunden. Vretarna upp mot Stenhammaren i bakgrunden. Sundsvallsbanken och Läroverket under uppbyggnad. Till höger i bild ses den gamla kyrkan Lovisa Ulrika. okänd / Sundsvalls museum Attribution-NonCommercial (CC BY-NC)
Vy över Sundsvall, 2024 Svensson, Helen Attribution-NonCommercial (CC BY-NC)

Order this image

Share to