Svenssons affär, strax före branden 1943.
Svenssons affär, strax före branden 1943. Okänd fotograf.

Ada öppnade Kållereds första affär - det blev en succé

En av många driftiga kvinnor i Kållered hette Ada Svensson (född Persson). Här är historien om hennes liv och leverne.

Ada föddes 1873 på Bölets gård i Kållered. Hennes mamma hette Alida Niklasdotter och gården var hennes fädernegård sedan flera generationer tillbaka. Adas pappa hette Johannes Persson och han var född i Bergums socken men flyttade till Bölet vid giftermålet.

När Ada var tre år gammal dog hennes pappa. Mamma Alida gifte om sig, återigen med en man som hette Johannes, och Ada fick sex syskon, alla flickor. Säkert fick hon som äldsta dotter hjälpa sin mamma mycket med småsystrarna. I hela livet kände hon stort ansvar för dem och hade ett gott förhållande till dem.

I ungdomen hade Ada skadat sitt knä och det gjorde att hon fick en hälta på ena benet. Hon trodde att detta kunde försämra hennes möjligheter på äktenskapsmarknaden och hon började fundera över att skaffa sig ett yrke och en egen försörjning.

Ada öppnade en lanthandel

Ada Svensson, 1873 – 1936. Foto: Kållereds Hembygdsförening

Runt sekelskiftet 1900 öppnade hon en lanthandel i centrala Kållered i en hyrd lokal i ett bostadshus. Detta var sannolikt den allra första affären i Kållered.

Adas farhågor om att inte bli gift kom på skam då hon efter några år träffade Gustav Svensson, en kusin som kommit hem från Amerika. Tycke uppstod och de gifte sig 1903.

I Amerika hade Gustav tjänat ihop lite pengar så att de kunde köpa fastigheten där Ada bedrev lanthandel. Rörelsen fortsatte nu under namnet Gustav Svenssons Lanthandel. Trots att det var Ada som startat och drivit affärsrörelsen så var det i Gustavs namn som affären blev känd!

Både Ada och Gustav var driftiga och arbetsamma och affärerna blomstrade. Efter tio år byggde de sig ett nytt hus, Gustavsro, alldeles intill järnvägsstationen, nuvarande adress Gamla Riksvägen 48. Huset inrymde affärslokalen, en stor lägenhet för den växande familjen och dessutom ytterligare lägenheter och lokaler för uthyrning.

Gustav Svenssons Lanthandel

Interiör från den nya affären 1944. Okänd fotograf

”Svenssons” blev en självklar träffpunkt i Kållered, ”alla” handlade där. Ada utökade affärsverksamheten med andra tjänster. Genom henne kunde man låna telefon, få hjälp med att ordna barndop och begravningar bland mycket annat. Hon köpte tygstuvar från Borås som hon klippte till klänningar som såldes i affären. Hon sålde även uppritade handarbeten till dukar och annat.

Kållered var vid denna tid sommarnöje för många stadsbor och man kom resande med tåget från Göteborg.

Då låg ”Svenssons” bra till för att proviantera för sin vistelse på landet. Hon öppnade också en liten caférörelse för alla resande. Ada försåg alla med nödvändiga varor, dock inte cigaretter och snus och inte heller i hennes tycke lättsinniga eller förråande tidskrifter eller annat som betraktades som syndigt. Makarna var nämligen troende och mycket aktiva i Kållereds missionsförsamling.

Familjen Svensson

Ada och Gustav fick sju barn. När spanska sjukan härjade 1918 insjuknade hela familjen och två döttrar dog, en nyfödd och en i förskoleåldern.

Ada var en god organisatör och det behövdes för att sköta om det stora hushållet som kunde uppgå till 20–25 personer med alla barn och anställda. Många har också vittnat om hennes omtanke om alla och hennes vilja att hjälpa till. Någon uttryckte om henne att ” hon hade händer som räckte till alla”.

1936 dog Ada, endast 63 år gammal. Hon slapp uppleva den stora katastrofen i juli 1943 när hela fastigheten brann ner. Huset byggdes upp igen och ”Svenssons” drevs vidare, nu med några av sönerna i ledningen. Affärsverksamheten såldes i början av 50-talet och drevs vidare som livsmedelsbutik in på 60-talet.

Huset finns kvar i centrum av Kållered och ännu finns det Kålleredbor som minns och kan berätta om Svenssons affär.

Order this image

Share to