Spelkortsutdelaren som försvårar fuskspel

Foto: Okänd fotograf, Tekniska museet

Grundidén till denna spelkortutdelare kom från sydafrikanen George Murch som 1904 konstruerade en maskin som kunde dela ut spelkort och därigenom försvåra fuskspel. Maskinen var knappast optimal och konceptet förbättrades 1907 av amerikanen Burton Linwood Baker i Massachusetts. Det skulle dock krävas ytterligare utvecklingsarbete av George Murch, som tog över Bakers patent, innan bildens kortutdelningsmaskin var färdigutvecklad 1909.

Apparaten fungerar så att en kortlek placeras i korthållaren så att den trycks fast mellan korthållarens botten och vals. Därefter kan användaren med ett handtag vrida korthållaren runt den axel där den är monterad. Denna rörelse sätter samtidigt valsen i snurrning så att kort efter kort dras ut baktill på korthållaren och landar utspridda rumt kortutdelningsmaskinen i ett visst antal högar.

Apparaten är tillverkad av företaget Burt Brothers, som låg i industristaden Birmingham i England. Burt Brothers var en mekanisk verkstad som annars tillverkade skyltställ, dörrhandtag och mycket annat. Om kortutdelaren blev någon succé vet vi inte, men till museet kom föremålet 1940. Vare sig Murch eller Baker är kända för några andra patent.

Add a comment or suggest edits

For å publisere en offentlig kommentar på objektet velger du «Skriv en kommentar». For å sende en henvendelse direkte til museet velger du «Send en henvendelse».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to