Fridley & Wallton - vilken cirkus!

På turné. Fridley & Wallton drog stor publik när de uppträdde på cirkusar, både i Sverige och utlandet.

Akrobaterna Fridley & Wallton från Mölndal var ett populärt inslag på cirkusar och varietéer under 40- och 50-talet.

Under 1940-talet och fram till och med 1980-talet turnerade duon Fridley & Wallton från Mölndal som akrobater och uppträdde på cirkusar i Sverige och utlandet. Duon bestod av Erland Fridell och Arne Johansson.

Erland Fridell var född den 21 april 1915 i Mölndal och bodde här under hela sitt liv.

Under Erlands uppväxt brukade hans far leka akrobatiska lekar med honom, vilket han tyckte var roligt. Hans mor tyckte nog att lekarna såg farliga ut, men Erland tyckte själv att han hade en medfödd förmåga att kunna balansera saker och att det var vid denna tid som intresset för akrobatiken väcktes.

Träffade Arne

Under tonåren tränade Erland i Mölndals atletklubb. Där träffade han sin partner Arne Johansson. Tillsammans ingick de även i Boisertruppen, som sysslade med akrobatik och jonglering. På sommaren tränade de utomhus och resten av året i Folkets hus. Det var hela tiden ett lockbete i att bli bättre och bättre. Boisertruppen första framträdande skedde på China-varietén i Stockholm, 1943. Men eftersom det också pågick krig i världen under denna tid, blev många av medlemmarna i truppen inkallade och Erland och Arne blev ensamma kvar. Då började de uppträdda som duo istället, under namnet Fridley & Wallton, och fortsatte sedan med det även efter krigsåren.

Fridley & Wallton i aktion.

Mellan åren 1943 - 1952 levde Erland och Arne enbart på att åka omkring under artistnamnet Fridley & Wallton och uppträda i olika folkparker och på varietéscener runt om i Sverige. De uppträdde många gånger på Liseberg och på Lorensbergs cirkus. Erland figurerade alltid som underman i deras akrobatnummer och kunde balansera allt från olika föremål till människor. I ett av numren balanserade han med Arne längst upp på en 5 meter lång stång.

1952 gifte sig Erland med Gurli och bildade familj. Paret fick en dotter och en son. Erland återgick då under några år till sitt gamla arbete som målare. Både Erland och Arne fick flera erbjudande att turnera med sin akrobatik utomlands, bland annat till USA. Men eftersom Erland hade bildat familj var han inte intresserad av att flytta runt. Arne åt andra sidan gjorde några vändor fram och tillbaka till USA. Han kom hem till Sverige då och då för att göra uppträdanden på Liseberg och Gröna Lund.

Erland stannade i Sverige och byggde hus i Åby där han och Gurli sedan bodde. Senare flyttade familjen till Lövgatan i Enerbacken, Mölndal. Tillsammans med sin familj turnerade Erland också runt i Sverige och Danmark.

Svårt hitta hotellrum

När de var som mest aktiva under 1950-talet turnerade familjen tillsammans med Cirkus Danielle på Jylland i Danmark. Där kunde man få cirka 400 kr per föreställning. Då fick man inte heller ta andra engagemang inom 15 mils radie, för att inte konkurrera med cirkusen. Under turnéerna hade Gurli för vana att gå runt och leta efter rum att bo i över natten, gärna i en närbelägen stad eller by. Detta var inte alltid så lätt - inte alla kunde tänka sig att inhysa en familj bestående av cirkusartister. Men för det mesta fick Gurli åtminstone tag på ett hotellrum.

Deras barn brukade också följa med på turnéerna och uppträda tillsammans med föräldrarna, speciellt sonen Ingmar som spelade piano och ackompanjerade sin mamma Gurli som sjöng. Det var nämligen inget ovanligt att Gurli också uppträdde, men endast genom sång eller som Erlands assistent under hans uppträdanden. När hela familjen var med under en föreställning kallade de sig "Fridelys med familj". Erland tycker själv att hans artisteri utvecklades mycket mer när han bildade familj. Han tänkte aldrig på risker, var istället nyfiken och aldrig rädd för att pröva något nytt.

I mitten av 60-talet hade Erland tröttnat på att arbeta som målare och startade idrottsföreningen Mölndals Östra IF tillsammans med Arne i Lackarebäcksskolan. Där tog de hand om ungdomarna och lärde ut allt de kunde inom akrobatik. Så småningom blev Erland och Arne sugna på att börja turnera igen under sitt gamla artistnamn Fridley & Wallton. Ända in på 80-talet gjorde de små framträdanden i skolor och för pensionärer, och var bland annat med i tv-programmet "Gomorron Sverige".

Ibland uppträdde de som clowner.

Add a comment or suggest edits

For å publisere en offentlig kommentar på objektet velger du «Skriv en kommentar». For å sende en henvendelse direkte til museet velger du «Send en henvendelse».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to