En gränslös rakapparat

Foto: Okänd fotograf, Tekniska museet

Idag kan en gå till valfri elektronikaffär och för under hundralappen köpa en adapter som gör det möjligt att använda sina elektriska prylar, exempelvis rakapparater, i en stor del av världens länder. Just rakapparater kan också ofta ställas in efter vilken spänning som erbjuds i det aktuella eluttaget. På 1950-talet hade utvecklingen emellertid inte kommit lika långt som den har gjort idag.

För en resande person som bodde på hotellrum i olika länder kunde det förr vara svårt att raka sig med rakapparat. Det var inte heller ovanligt att det helt saknades eluttag på rummen, åtminstone inte i Italien där denna vattendrivna rakapparat inköptes. Modellen heter Unic Hidromatic och tillverkades av företaget Rasoio Unic under 1950-talet. Den fungerade så att munstycket kopplades fast på kranen i ett handfat, varefter vattenstrålen drev en liten turbin inne i apparaten. Turbinens rotation överfördes sedan till knivbladet i andra änden via en böjlig axel

Add a comment or suggest edits

For å publisere en offentlig kommentar på objektet velger du «Skriv en kommentar». For å sende en henvendelse direkte til museet velger du «Send en henvendelse».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to