main article image

Oscar Swahn – världens äldste olympier

Bland Armémuseums föremål finns en unik samling olympiska medaljer; 3 guld, 1 silver och 2 brons. Medaljerna är unika eftersom de representerar inte mindre än tre olympiska åldersrekord. Samtliga medaljer vanns av skytten Oscar Gomer Swahn i tre olympiader mellan åren 1908 och 1920. Utöver att vara sexfaldig olympisk medaljör är Oscar Swahn världens genom tiderna äldste olympiske medaljör, världens äldste olympiske guldmedaljör och den äldste person i världen som deltagit i ett olympiskt spel

Oscar Swahns sex OS-medaljer Armémuseum

Oscar Gomer Swahn (1847-1927) föddes på gården Skärbo vid Sannäsfjorden i Tanums socken, Bohuslän. Hans pappa hette Jacob Gomer Swahn och var kapten vid Bohusläns regemente. Troligen var det via sin pappa som Oscar redan på 1860-talet kom i kontakt med den då framväxande skarpskytterörelsen. År 1863 skrevs han in i Tanums frivilliga skarpskytteförening och redan året därpå vann han sin första skyttetävling. Genom åren kom Oscar Swahn att stå som segrare i otaliga skyttetävlingar, både inom skarpskytterörelsen och den där ur sprungna civila sportskytterörelsen. Han var under hela sin karriär en tongivande profil inom skytterörelsen och känd i vida kretsar.

Olympiska medaljer

Skytte har funnits med som gren vid nästan alla olympiska sommarspel ända sedan den första moderna olympiaden 1896. Under de tidiga olympiaderna tävlades det i ett stort antal varierande skyttegrenar, bland annat skjutning mot löpande hjort, i vilken gren Oscar Swahn nådde sina olympiska framgångar. Gevär av vilken konstruktion och kaliber som helst var tillåtna, Swahn sköt med ett armégevär, en mauser av 1896-års modell.

Tävlingsformen gick ut på att träffa en rörlig måltavla föreställande en kronhjort i naturlig storlek. Skjutbanan var 23 meter bred och måltavlan löpte längs en räls som vevades för hand. Skjutavståndet var 100 meter och hjorten var synlig för skytten i 4 sekunder. Måltavlan ersattes så småningom av en löpande vildsvinsfigur och tävlingsmomentet fanns med på OS-programmet ända fram till OS i Aten 2004. Vid det här laget sköt deltagarna med luftgevär mot en rörlig måltavla med en centrumprick och två riktprickar.

Figur på måltavlan som användes under OS 1912 i Stockholm, Armémuseums arkiv

London 1908
Oscar Swahn gjorde sin olympiska debut i OS 1908 som hölls i London. Några dagar innan själva tävlingarna började åkte det svenska laget ut till skjutfältet vid Bisley, ca 5 mil utanför London, för att öva. Enligt Swahn själv var förberedelserna inte helt problemfria då tävlingarna omfattade skjutformer som de svenska deltagarna aldrig tidigare övat. Dessutom var det soligt och mycket varmt, men trots detta lyckades Swahn i sin första provserie skjuta mitt i prick.

Oscar Swahns deltagarkort, London 1908 Armémuseums arkiv
Olympiskt skytteprogram, London 1908 Armémuseums arkiv
Olympiskt skytteprogram, London 1908 Armémuseums arkiv

På den första tävlingsdagen var väderförhållandena däremot helt annorlunda. När det var dags för Swahn att som siste man träda in i tävlingen hade vädret växlat från lugna förhållanden till piskande regn och stark blåst från sidan. Trots detta vann Oscar Swahn tävlingen med en poängs marginal och blev därmed olympisk guldmedaljör i tävlingen löpande hjort enkelskott. När skjuttävlingarna avslutades en dag senare hade den 61-åriga Swahn vunnit ytterligare två medaljer; brons i löpande hjort dubbelskott och guld i löpande hjort enkelskott, lagtävling. I samma lag ingick sonen Alfred Swahn, även han en känd storskytt och som med tiden skulle komma att vinna inte mindre än nio olympiska medaljer.

Guld, löpande hjort enkelskott Armémuseum
Guld, löpande hjort enkelskott, lagtävling Armémuseum
Brons, löpande hjort dubbelskott Armémuseum

Den svenske skytten väckte uppmärksamhet bland de andra deltagarna, inte bara på grund av sin ålder och skicklighet, utan även för att han sköt i stående position, till skillnad från övriga deltagare som sköt sittande. Dessutom bar han en tjock och otymplig ytterrock med uppvikt krage när han tävlade.

Det svenska hjortskyttelaget vid OS i London 1908: Alfred Swahn, Arvid Knöppel, Oscar Swahn och Ernst Rosell Armémuseums arkiv

Stockholm 1912
1912-års sommarolympiad arrangerades i Stockholm och har kommit att kallas ”solskensolympiaden” på grund av det soliga vädret under spelen. Inför tävlingarna pågick en flitig korrespondens mellan Oscar Swahn och den svenska organisationskommittén. Eftersom Swahn var en auktoritet inom skyttevärlden var det naturligt för den svenska organisationskommittén att vända sig till honom för att få hjälp med att besvara frågor från utländska delegationer och för att få arrangemanget att löpa så smidigt som möjligt.

Även i 1912-års OS tävlade Oscar Swahn i grenen löpande hjort och tävlingarna hölls mellan den 29 juni och 4 juli vid Råsunda. När tävlingarna var över hade Swahn vunnit två medaljer; brons i löpande hjort dubbelskott och guld i löpande hjort enkelskott, lag, även denna gång tillsammans med sonen Alfred i laget. Guldmedaljen från 1912 som Oscar Swahn vann vid en ålder av 64 år och 257 dagar gör honom till tidernas äldste olympiske guldmedaljör.

Guld, löpande hjort enkelskott, lagtävling Armémuseum
Brons, löpande hjort dubbelskott Armémuseum
Oscar Swahn under OS i Stockholm 1912 Armémuseums arkiv
Korrespondens mellan Svenska Olympiska organisationskommittén och Oscar Swahn Armémuseums arkiv

Antwerpen 1920
1916-års sommarolympiad som skulle ha hållits i Berlin ställdes in på grund av 1:a världskriget och det dröjde ytterligare 4 år innan nästa olympiad kunde gå av stapeln, denna gång i Antwerpen. Vid det här laget hade Oscar Swan hunnit fylla 72 år, men det hindrade inte honom från att delta i skyttetävlingarna. Den 27 juli 1920 vann Oscar Swahn sin sista olympiska medalj, silver i löpande hjort dubbelskott, lag. Medaljen gör Swahn historisk i dubbel bemärkelse eftersom han med sina 72 år och 279 dagar är den äldste person som tagit medalj i ett olympiskt spel och även den äldste person som någonsin deltagit i en olympiad.

Silver, löpande hjort dubbelskott, lagtävling Armémuseum
Silver, löpande hjort dubbelskott, lagtävling Armémuseum

Vid 76-års ålder skulle Oscar Swahn ha deltagit i OS i Paris 1924 men blev sjuk och tvingades lämna återbud.

Oscar Swahns prissamling

Utöver de sex olympiska medaljerna ingår ytterligare cirka 400 priser i Oscar Swahns stora prissamling. Samtliga föremål skänktes till Armémuseum av dottern Aina (Anna) på 1960-talet.

I den omfattande samlingen finns tre priser som Swahn själv värderade högst eftersom de hos honom väckte kära minnen. Det första var ett litet kruthorn som han vann i och med sin första seger i en tävling 1864 och som gjorde honom ”glad och morsk”. Det andra var en silverbål som Oscar II skänkt till Svenska Jägareförbundets Stockholmsavdelning och som Oscar Swahn erhöll som hederspris 1907. Det tredje, tillika med det pris som Swahn värderade högst av alla, var det individuella OS-guldet i löpande hjort enkelskott från London 1908 vilket skänkte honom ”lyckan att i ett främmande land inför en hel värld hedra sitt fosterland”.

Kruthorn, första pris i tävling från 1864 Armémuseum
Bålskål, hederspris från 1907 Armémuseum
OS-guld London 1908, löpande hjort enkelskott Armémuseum

Klicka på länken för att se hela Oscar Swahns prissamling som finns på Armémuseum

Text: Johanna Forsberg, intendent Armémuseum

Källor:

Order this image

Share to