Aromprovaren EYE-AJ - ett måste när du besöker restaurang och krog!

Foto: Peter Häll, Tekniska museet

"Prova all misstänkt sprit Ni ämnar dricka för att undersöka om den är giftig medelst apparaten EYE-AJ, Ni kan själv göra provningen för mindre än ett öre”. Så lyder texten på förpackningen till denna aromprovare, vars syfte är att kontrollera kvaliteten hos sprithaltiga drycker för att avslöja om de innehåller spår av destillationsgifter, exempelvis träsprit. Provaren är tillverkad någon gång mellan 1929–1931 av Ingenjörsfirman Tekniska Nyheter, vilka enligt förpackningen menar att instrumentet bör finnas i såväl var mans bröstficka som var dams handväska.

Så här gör du för att med hjälp av en EYE-AJ testa ett glas med misstänkt dryck: Placera glaset så att du lätt kan luta dig över det. Tänd två tändstickor och håll spiralen, som finns i provarens nedre del, i lågan. När spiralknoppen glöder doppar du ner den i glaset. Detta gör att ångor bildas av etrar och aromatiska ämnen samt av eventuella giftiga ämnen som finns i drycken. Håll sedan kvar den glödande knoppen under ytan och luta ansiktet över glaset, högst tre centimeter från ytan. Om ångan då sticker eller svider i dina ögon bör du fundera en extra gång innan du förtär drycken. Kvaliteten på drycken kan sedan bestämmas ytterligare genom att lukta på de mer eller mindre angenäma ångorna.

Add a comment or suggest edits

For å publisere en offentlig kommentar på objektet velger du «Skriv en kommentar». For å sende en henvendelse direkte til museet velger du «Send en henvendelse».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to