Det handlar om raketforskning

Vedergällningsvapnet V1 Nisse Cronestrand, Tekniska museet

Flygbomben V1 utvecklades av tyska flygvapnet 1939 i Peenemünde för att fungera som terrorbomb mot England. Provskjutningar gjordes över Östersjön och i några fall landade exemplar på svensk mark. Därför har Tekniska museet delar av vapnet i sin samling.

Den fruktade bomben fick namnet V1, V står på tyska för Vergeltungswaffe (vedergällningsvapen). Men vedergällning är ett annat ord för hämnd. Så vad innebar det, när dessa bomber byggdes för att skjutas iväg mot London och skapa förödelse? Vem hämnas vad i ett krig? När har båda sidor hämnats så att de blir nöjda? Efter kriget hittade västmakterna mängder av bomber som inte var färdiga. Det fanns då också en raketversion, V2. Den hade utvecklats av Verner von Braun. Han var en tysk raketforskare som efter kriget blev viktig för det amerikanska rymdprogrammet och ledde utvecklingen av raketen Saturn V som användes vid Apollo 11-expeditionen till månen.

V1 i Tekniska museets samling

Add a comment or suggest edits

For å publisere en offentlig kommentar på objektet velger du «Skriv en kommentar». For å sende en henvendelse direkte til museet velger du «Send en henvendelse».

Leave a comment or send an inquiry

Share to