main article image

En julskiva år 1909

För alla som firar jul idag är musik viktigt. Många artister sjunger in traditionella julsånger till helgen eller ger ut helt nya sånger. Men hur var det i början av 1900-talet, då inspelningstekniken var ny? Fanns det inspelad julmusik redan då?

I Skansens skivsamling finns en mycket tidigt inspelad julskiva. Det är operettsångaren August Svensson som framför 4 välkända melodier. Melodierna är inspelade i Stockholm och London, själva grammofonskivan är pressad i Berlin.

Ung man vid grammofon ca 1919. Foto: Länsmuseet Gävleborg CC-BY-SA

På denna tid har grammofonen börjat ersätta fonografen. Grammofonskivorna kan massproduceras på ett billigt sätt och fler har råd att ta del av inspelad musik och tal. Men det är fortfarande en ganska exklusiv företeelse. De melodier som sjungs i jultid blir snabbt populära att spela in på skiva. På just denna grammofonskiva hör vi: ”Nu är det jul igen”, ”Väva vadmal”, ”Höga berg och djupa dalar” samt ”Jänta och jag”.

August Svensson 1908

Johan August Leander Svensson föds 1871. Han får tidigt smak för scenen och för sång. Han etablerar sig som omtalad operettartist, ofta i komiska roller. August gör många inspelningar på fonografrullar och när sedan grammofoninspelningar börjar göras i större omfattning i Sverige blir han även där den ledande artisten. August har en perfekt röst för den tidiga inspelningstekniken. På den tiden används inte mikrofon utan artisterna sjunger eller spelar framför en stor tratt som tar upp ljudvågorna och överför dessa till en gravermaskin. Man skall ha kraftig och tydlig röst för att höras väl, och det har August! De första grammofoninspelningarna tas upp på gamla hotell Continental mitt emot centralstationen i Stockholm. Det är troligtvis där delar av vår skiva spelas in.

Här kan du lyssna på en av dessa melodier som finns på skivan, ”Nu är det jul igen”. Avspelningen sker på en av Skansens resegrammofoner från år 1929.

Nedan en utskrift av sångtexten:

Nu är det jul igen och nu är det jul igen Och julen varar intill påska! Så var det påsk igen och så var det påsk igen Och påsken varar intill jula!

Upprepas 4 gånger. Därefter:

Nu är det jul igen och nu är det jul igen Och julen varar intill påska! För det är inte sant för det är inte sant För där emellan kommer fasta!

En lite annan version än den vi vanligtvis sjunger idag.

God Jul!

Herr och fru Jansson på besök hos sonen "Bäck-Jans" i Hofors. Foto: Länsmuseet Gävleborg

Källa: Johan August Leander Svensson, urn:sbl:34910, Svenskt biografiskt lexikon (art av Björn Englund), hämtad 2020-12-08.

Share to