Ryktet om påskelden i Vommedal spred sig lång väg

Påskkärringar i Torrekulla mitten av 1950-talet. Foto: Kållereds Hembygdsförening


Påsk var förr en efterlängtad högtid för barn. Att få klä ut sig till påskkärring och dela ut påskkort och inte minst få påskgodis i kaffepetter. Än är vi några kärringar och gubbar som tänder brasa i eldkorgen på påskafton och minns vår storhetstid!

Titta på det glada gänget på bilden! Påskkärringar och påskgubbar i alla tänkbara utstyrslar. För oss som var barn på 50-talet var påsken en alldeles underbar och härlig tid. Våren var här, det var ljust på kvällarna. Vi hade lov från skolan och kunde vara ute och leka. Fast när kyrkklockorna ringde kl 8 på kvällen måste alla genast gå hem. Enkla och tydliga regler för alla barn!

Släpade julgranar

Vommedalsbarn samlade vid nuvarande Olas väg omkring 1955. Foto: Kållereds Hembygdsförening

Långt innan påskveckan hade vi börjat samla ihop till påskelden som skulle tändas på påskaftons kväll. Vi släpade gamla julgranar, ris och annat bråte för att få en riktigt stor brasa.

Det var många brasor runt om i Kållered, bara i Vommedal, som de flesta av kärringarna och gubbarna på bilderna är ifrån, minns jag att vi hade två. Det blev ju en viss kamp om riset till brasorna och ibland hände det nog att det blev lite gruff. Så småningom slog vi ihop brasorna och gjorde en jätteeld ungefär där Bäckvägen är idag.

Delade ut kort

Påskkärrringar i Vommedal omkring 1956. Foto: Kållereds Hembygdsförening

När det så närmade sig påskafton började vi rita påskkort som skulle delas ut.

Så kom då äntligen påskafton! Då klädde vi ut oss i sjalar, långa kjolar och förkläden och målade oss i glada färger i ansiktet. Sedan gick vi runt i nästan hela Kållered och delade ut påskkorten som vi ritat och samlade ihop pengar som skulle omsättas till ett fyrverkeri vid elden. Det var Valle Svensson, åkeriägare som bodde i Vommedal, som ordnade med det. På den tiden var det inte så vanligt med fyrverkerier så detta var något alldeles särskilt. Det var ett stort fyrverkeri som syntes lång väg.

Populär brasa

Påskkärringar utanför Böletvägen 1 cirka 1960. Foto: Kållereds Hembygdsförening

Ryktet om påskelden och fyrverkeriet i Vommedal spreds sig och det kom massor av folk långväga ifrån för att titta på. Efter några år flyttades påskelden till en äng vid Olas väg, där den var i många år och drog mängder av åskådare.

Nu är påskeldarnas tid förbi, och valborgsbålen har tagit över, men ännu är vi några kärringar och gubbar som tänder brasa i eldkorgen på påskafton och minns vår storhetstid!

Glad Påsk! Önskar en av kärringarna på bilden.

Add a comment or suggest edits

For å publisere en offentlig kommentar på objektet velger du «Skriv en kommentar». For å sende en henvendelse direkte til museet velger du «Send en henvendelse».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to