Arlanda flygsamlingar är Sveriges största civilflygsamling. Samlingen berättar om flygets historia i Sverige.

Arlanda flygsamlingar

Arlanda flygsamlingar med närmare femtio flygplan och segelflyg, är Sveriges största civilflygsamling. Samlingen ger en inblick i flygets barndom och tiden framåt.

1953 påbörjades insamlandet av föremål till ett framtida civilt flygmuseum på Arlanda flygplats. Med stöd från starka aktörer inom svensk flyg- och rymdindustri invigdes Aerospace Expo 1998 i samlingarnas nuvarande byggnad. Tre år senare lades verksamheten ned. Då bildades den ideella föreningen Arlanda flygsamlingars vänner för att förvalta föremålen vilket de gör än i dag. Sedan 2018 är Statens maritima och transporthistoriska museer, SMTM, ägare av Arlanda flygsamlingar.

Samlingarnas kärna utgörs av de bevarade motor- och segelflygplanen. Albatross B.II från 1917 är det äldsta planet och Riesler R.III från 1921 är världens enda bevarade exemplar. Nospartiet av Dana Viking vittnar om miraklet i Gottröra 1991 då passagerarflygplanet plötsligt tvingades att nödlanda och lyckligtvis alla överlevde.

Dana Viking Lindkvist, Oliver, SMTM. CC-BY-SA

Utöver flygplanen finns ett tjugotal flygmotorer som speglar den tekniska utvecklingen med fokus på tiden 1935 till 1950. I samlingen finns också fordon och drygt 3 000 föremål med koppling till flygteknik och flygverksamhet såsom flyginstrument, uniformer, affischer, porslin med mera.

Skyraider Lindkvist, Oliver, SMTM. CC-BY-SA
Lockheed 12 Lindkvist, Oliver, SMTM. CC-BY-SA
Tankbil Lindkvist, Oliver, SMTM. CC-BY-SA
Junkers W34 Lindkvist, Oliver, SMTM. CC-BY-SA
Dove Lindkvist, Oliver, SMTM. CC-BY-SA

I Arlanda flygsamlingar finns många fängslande berättelser att ta del av. Förutom föremålssamlingen finns fotografier, personarkiv, manualer och böcker om svensk flyghistoria.

Just nu pågår inventering och digitalisering av flygsamlingarna för att få bättre kunskap och överblick. Samlingarna har katalogiserats under lång tid och av många olika personer vilket gör att mängden information och kvaliteten på de uppgifter som finns är mycket varierande. Det är inte möjligt att i nuläget kommentera eller ställa frågor om samlingen på DigitaltMuseum. För angelägna frågor och synpunkter kan registrator@smtm.se kontaktas.

Vi vill gärna att samlingarna används. Ladda gärna ner våra bilder och använd vidare. Varje bild har en licens som anger hur den får användas. Till bilden ska alltid upphovsperson (fotograf eller konstnär) och källa anges. Exempelvis: Fotograf: X X:sson, Arlanda flygsamlingar.

Du är välkommen att besöka flygsamlingarnas utställning och arkiv i Arlanda för att se föremålen på riktigt och söka bland sådant som inte digitaliserats. Kontakta då Arlanda flygsamlingars vänner: arlandasamling@telia.com eller läs mer på deras hemsida.

På Statens maritima och transporthistoriska museer värnar vi om din personliga integritet. Besök myndighetens hemsida för att läsa om hur vi arbetar med hantering av personuppgifter.

Aktuellt

Arlanda flygsamlingar is a part of

Share to