"Karantänsförläggning" på Kvarnbyskolan för överlevande från koncentrationsläger i Tyskland och Polen 1945.
Skolan fungerade under denna sommar som beredsskapssjukhus.
En patien...
Bildtyp: Op, R, S/V
Under försommaren 1945 anlände det flera tusen flyktingar med fartyg från Lübeck i Tyskland till hamnen i Malmö och många av dem var i stort behov av sjukhusvår ...
Bildtyp: Op, R, S/V
Under försommaren 1945 anlände det flera tusen flyktingar med fartyg från Lübeck i Tyskland till hamnen i Malmö och många av dem var i stort behov av sjukhusvård. De flesta var allvarligt undernärda och sjuka. Ett antal hundra flyktingar transporterades med bussar till Göteborg och placerades på olika vårdplatser i Västsverige, däribland Mölndal. På många platser användes skolor som lokaler eftersom de med kort varsel kunde förberedas för att ta emot många patienter på en gång.
I maj 1945 beslutade därför Mölndals skolstyrelse att sommarlovet skulle förlängas några veckor för alla Mölndals skolelever så att Kvarnbyskolan, som vid den här tiden hette Centralskolan, kunde göras om till beredskapssjukhus. Sommarlovet förlängdes för samtliga elever i Mölndal för att det skulle vara samma förutsättningar för alla.
Centralskolan invigdes den 4 mars 1925. I början kallades denna skola Trädgårdsskolan men den hette även den gamla Träskolan och namnet ändrades därför till Centralskolan. Vid senare tillfälle döptes skolan om till Kvarnbyskolan. Namnbytet skedde på 1950-talet eftersom alla skolor med högstadium kallades för centralskolor.
Den uppfördes av byggmästare Karl Alberts efter ritningar av arkitekterna Rudolf Lange och Harald Olsson. Kostnaden var totalt 971.425:63 kronor. Huset byggdes som ett ”skolpalats” för att imponera på folk.
I byggnadens bottenvåning upptogs nästan hela flygeln mot torget av den kombinerade skol- och kommunala badinrättningen, som lades ner 1976. En höjdpunkt i skollivet var att marschera ner till Centralskolan/Kvarnbyskolan, för månadens tvagning och bad. Där fanns även en vaktmästarebostad. I huvudfasaden fanns två skolkök, tvättstuga, pannrum, förrådsrum osv.
I vindsvåningen inrymdes teckningssal med materialrum, förrådsrum, två klassrum, fyra handarbetssalar, samt Folkskolans Tandklinik och läkarmottagning.
I byggnaden fanns totalt tjugotvå klassrum samt ett tiotal salar för specialämnen, t.ex naturkunnighetssal med laboratorium, slöjd- och handarbetssalar samt två gymnastiksalar. Folkskoleexpeditionen var förlagd till första våningen.
Krigsåren skapade särskilda problem för skolorna. På grund av bränslebrist måste undervisningen inställas från 4 - 26 mars 1940 och från den 17 februari - 8 mars 1941. Vid krigets slut mottog Kvarnbyskolan befriade sjuka fångar från de nazistiska koncentrationslägren. Skolan blev då "karantänsförläggning". Flera av dessa interner fick sitt sista vilorum i Mölndals jord.
År 1949 omlades Kvarnbyskolans värmesystem. Nya sanitetsanläggningar infördes under den följande tiden i alla stadens skolor.
Under en del år var Grevedämmets skola ett livligt frekventerat vandrarhem under sommarloven. Senare flyttades denna verksamhet till Kvarnbyskolan och därefter till Bosgårdens ungdomsgård.
Skolbad anordnades i Krokslättsskolans källarvåning från och med år 1911. Riktigt löst blev dock inte badfrågan förrän 1925 med Kvarnbyskolans tillkomst.
Add a comment or suggest edits
To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».