Maja-Stina i Kroken

1 comment

 • Johannes Nilsson Krusegården Kroken:

  Detta är Maja Stina Claesdotter hon föddes 1852 i Malma. Hon bodde i en backstuga i Skattebacken Kroken, fotografen Gustafs hemställe. Stugan låg nedanför berget, som ligger mot Gustafs son Olle i Kroken. Stugan låg i den gamla trädgården hos nuvarande ägare Gösta. Hon var ofta barnvakt. .

  Valborg Andersson Bergman:

  Ja det är Maja-Stina. Hon var väldigt skröplig, när jag lärde känna henne. Hon gick så dåligt, men hon kom och hjälpte oss att tvätta när det var tvätt dagar.

  Olle Gustavsson fotografens son:

  Maja-Stina var lite allt i allo, och såg efter barnen, både i gamla Kroken Enar Gunnar Gösta och Sven, men även mig och Thure som var Gustafs barn. Hon gick dåligt och hade käpp, hon var stel i höfterna och kunde inte böja sig ner. Skulle hon se efter ungarna, skulle de ha livrem på sig, då hade hon en käpp med krok i ändan, som hon kunde kroka i livremmen och lyfta upp barnen när de ramlade. Jag minns det sista när hon var sjuk då hade hon bensår, och min mamma var och lade om benen på henne. Jag minns ju stugan den låg i trädgårdshörnan mellan berget och Enars garage. Det var en liten stuga.

  Håkan och Anna Andersson:

  Anna i Byn säger: Ja Maja-Stina, tänk vad jag gått med mycket brödkakor och råmjölks pannkakor till henne. Jag gick genom skogen mellan Kringelsmaden och Kroken, tänk vad rädd jag var när jag sprang där i skogen. (Anna Andersson född Svensson, var ju född på Krusegården (Tomtes) vid framfarts vägen till Skarkroken). Maja-Stina bodde ensam i sin stuga och hon hade ingen försörjning utom de slantar hon fick när hon hjälpte till hos folk. Hon var stel i kroppen, men hon gick omkring och tvättade ändå, hon hjälpte folk på olika ställen, och då gick hon strakbent för hon hade ont i höften. Jag vet att Maja Sina var inne och passade Olle och Thure, när Anna och Gustav var ute på markerna. Maja-Stina hade en liten stuga i hörnet av trädgården i Kroken där Gustav var född, stugan låg alldeles i vägkanten, det var bara en liten stig mellan stugan och vägen, det var stenplattor på köksgolvet. När vi slaktade var hon och hjälpte till. Hon har två ringar på fingret ser jag, men jag vet inte hur det var om hon varit gift. Hon ska ha kommit från Malma församling.

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to