Kvinnor framför hus

Mor Britta i Eklanda med väninnan Anna, sorgklädd, gift med Tomte Sven i Lars Bryntesgården och Barmarken.

1 comment

  • Detta är Skaten Eklanda i Främmestad. Senare flyttades detta hus till Grästorp.

    Äldre kvinnan till vänster är Mor Britta Olofsdotter från Skaten Eklanda i Främmestad. Hon var kusin med fotografen Gustaf Anderssons mor Anna Anderssdotter född på Krusegården vid Bärebergs kyrka. Detta Krusegården brukades sedan av Gustaf fotografens syster Anna gift Bergman. Deras Dotter Valborg född Bergman, är det som vi intervjuar om bilderna. Karl Olssons i Skaten var gift med Mia. Hon var dotter till Mor Britta. Flickan på fotot är okänd. Kvinnan i ljus klänning är förmodligen Mor Brittas jungfru.

    Kvinnan till höger med sorgklädsel är Anna. I andra giftet så gifter sig Tomte Sven Svensson i Barmarken med henne. Barmarken ligger inte långt från Bredöl. Vid den gamla nedlagda lanthandeln och tappen, där svänger man ned på framfarts väg till höger, om man kommer från Bäreberg.

    Gustaf fotografens hustru Anna född Johansson, vars syster Alida dog tidigt, och lämnade två små barn efter sig Sven och Linnea. När denne Sven var vuxen brukade han gården Eklanda i Främmestad. Svens första hustru hette Edith som var dotter till Mor Britta. Sven och Edit fick en dotter som fick namnet Britta efter sin mormor. Edith dog och Sven gifte om sig med Edits syster.

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to