• En broderad duk på broderad förvaringsrulle. Duken och rullen har broderats av Dagny Svanberg, ägare av Svahnbergs mode på Kungsgatan. Objekten är ett exempel på de broderade dukar som Svahnbergs designade och sedan sålde som broderikit. Kitten innehöll mönster och materialt som behövdes för att köparen skulle kunna brodera hemma. 

Svahnbergs startades 1930 av Dagny och Hildegard Svahnberg och la ner 1967. Hildegard slutade i butiken i samband med att hon gifte sig med man Gustaf Lennart Johannes Keyling 1942. Vid nedläggningen hade butiken drivits av Dagny och dottern Birgitta samt ett antal anställda under några år.   

Dagny Svahnberg föddes 1908 i Lannaskede utanför Vetlanda. Familjen flyttade senare in till Vetlanda där pappan arbetade som smed. I oktober 1926, när Dagny var 18, flyttade hon till Alingsås för att börja arbeta på Olssons konditori på Kungsgatan. En verksamhet som drevs av hennes kusiner. Men bara några år senare startade hon, tillsammans med systern Hildegard (Hillis), Svahnbergs Mode som sålde hattar men även egendesignade broderikit. Redan som barn sydde Dagny hattar av fjädrar hon hittat i hönshuset.

Butiken låg ursprungligen i hörnfastigheten Kungsgatan – Östra Ringgatan, kv Jägaren. Lokalerna var omoderna med torrklosett i farstun. Lokalerna var kalla och dragiga med enkelglasfönster i de stora skyltfönstren mot gatan. I butikslokalen eldades det med kokskamin på vintrarna och i på kontoret fanns en kakelugn. När byggnaden revs flyttade verksamheten tvärs över gatan till Kungsgatan 37. 

Svahnbergs hade två anställda modister som köpte in färdiga hattämnen som sedan formades i butiken. Men även helt färdiga hattar från grossister samt hattstommar som dekorerades. Den viktigaste helgen för verksamheten var Valborgsmässoafton. Då ville alla ha en ny hatt och vårkappa till firandet i bland annat Folkets park eller på Häradsberget. En annan viktig inkomstkälla var änkehattar. Kunden tog ofta med sig en egen svart hatt som skulle förberedas med ett vitt band mot panna, ett hakband med knytrosett vid örat samt en långslöja bak och kortare i fram.
    Photo: Alingsås museum

Duk

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to