Några av barnen framför villan.
Några av barnen framför villan. Bild: Kållereds hembygdsförening

Drömmen om ett liv på landet – därför heter det Smiths väg i Kållered

År 1904 köpte Oskar Smitt, direktör för speditionsfirman Svensk Express, en tomt i Kållered. Där byggdes en villa och ett år senare kunde hela familjen Smitt flytta in. Villan låg på den gata som i dag heter Smiths väg.

Mathilda Smitt åker på sin kälke i Kyrkbacken. Bild: Kållereds hembygdsförening

När jag i mitten av 1990-talet intervjuade Lizzie Sjöholm, fd Smitt i Järfälla, sa hon något som fastnade i mitt minne.

Lizzie Smitt växte upp i en villa med stor tomt i Kyrkbacken. Villan låg längst in på nuvarande Smitts väg i närheten av Norra Kyrkvägen.

”Min mamma hade en egen kälke som hon åkte i Kyrkbacken med – den fick inte vi barn använda”. Senare fick Hembygdsföreningen ett foto på Mathilda Smitt åkandes på kälken!

Familjen Smitt flyttade till Kållered år 1905

Villa Skogshyddan på Norra Kyrkvägen 1950-tal. Byggt 1904 av familjen Smitt. Från 1943-1966 Bygdegård, därefter riven. Nu två villor på Smiths väg. Lindkvist, Einar / Kållereds Hembygdsförening Attrbution-ShareAlike (CC BY-SA)

År 1904 köpte Oskar Smitt en tomt i Kyrkbacken, samtidigt köpte även konditor Kinnmark en granntomt. Troligen var de bekanta i Göteborg.

Oskar var direktör för en speditionsfirma – Svensk Express – som låg vid Packhusplatsen i Göteborg. Familjen hade även en våning där.

Villan i Kållered byggdes och 1905 flyttade Oskar och hustrun Mathilda och alla fem barnen ut och bodde året runt i Kållered. Ytterligare en son föddes 1907. Några år senare köpte Oskar ytterligare mark och de byggde upp en liten jordbruksfastighet. Nu hade de får, höns och odlade potatis, ja ett tag hade de även en ko.

Åkrarna låg nedanför villan på andra sidan Gamla Riksvägen, ungefär där Coop ligger nu.

Visserligen hade de hjälp till skötseln av gården men enligt Lizzie fick alla barnen hjälpa till. Edvard och Augusta Larsson, som bodde i torpet Brottkärr, var anställda för att sköta åkrar, trädgård och hushåll.

Oskar Smitt var engagerad i Kållereds församling

Interiör i Kållereds kyrka före 1930. Bakre kristallkronan är skänkt av Oskar Smitt. Idag hänger den i Samariterhemmet i Uppsala. Foto: Kållereds Hembygdsförening Attrbution-ShareAlike (CC BY-SA)

Oskar Smitt som var född 1854 fortsatte att arbeta i sin firma och åkte tåget varje morgon. Stinsen väntade med tåget till dess att Oskar kom gående. Han engagerade sig också i Kållereds församling och satt i kyrkorådet i många år. Dottern Lizzie berättade att han varje julotta satte ut marschaller i backen upp till kyrkan. Oskar var också pådrivande att kyrkan fick elektricitet 1918 och han sålde även en bit mark till en ny kyrkogård 1924.

Hustrun Mathilda var född 1864 och skötte det stora hushållet med hjälp av Augusta Larsson, men matlagningen stod Mathilda för. Makarna hade också egna vinbärsbuskar som barnen inte fick röra, allt enligt dottern Lizzie.

Dansförening drogs med dåligt rykte

Mathilda och Oskar Smitt i trädgården. Villan ses i bakgrunden. Bild: Kållereds hembygdsförening

Till den lilla gården hörde även mark och strand vid Sagsjön. Oskar upplät under första världskriget en bit mark där till en dansbana. Det bildades en dansförening, Ringen, som skulle sköta dansbanan. Men den fick snart dåligt rykte genom fylla och slagsmål. Kålleredsborna klagade högljutt och till slut stängdes dansbanan.

Vid Sagsjön hade familjen en egen badplats och enligt Lizzie hade de även en roddbåt i sjön.

Lizzie gick de första åren i skolan i Kållered men flyttade snart till en privatskola i Göteborg och hon berättade också att hon med sina kamrater, Agnes Andersson, Dagny Svensson och Svea Karlsson, ofta lekte vid den stora stenen vid Kållereds kyrka. Den låg då på gårdens mark, senare kom den att ligga intill den nya kyrkogården.

Förlorade sin förmögenhet

Oskar Smitt (1854 - 1936) på äldre dar i villan. Bild: Kållereds hembygdsförening

Efter att Mathilda avlidit 1921 och barnen flyttat hemifrån blev det dystrare för Oskar i den stora villan. Vid depressionen 1929/1930 förlorade han också sin förmögenhet och han blev tvungen att sälja Villa Skogshyddan, som de kallade huset för. Oskar levde de sista åren hos sin son i Partille och dog i Nödinge 1936. Makarna Smitt ligger begravna på Kållereds kyrkogård intill kyrkoväggen, men gravstenen är borttagen.

Villa kom efter några olika ägare att inköpas av Kållereds Bygdegårdsförening som hade den som ett föreningshus. År 1967 revs den och där byggdes två villor på tomten. Men några minnen av den lilla gården finns kvar. Nere vid Gamla riksvägen finns fortfarande Smitts stenmurar och en väg – Smiths väg – går fram där villan låg.

Det gamla fårhuset finns också kvar, men ombyggt till en modern villa. Så slutade drömmen om livet på landet.

Order this image

Share to