Designarkivet i Nybro arbetar för att samla, bevara och tillgängliggöra material som ger kunskap om designhistoria och designprocesser. Samlingen består av omkring 120 000 arkivalier som spänner över flera designområden som glas, mode, möbler, hemtextil och industridesign från sent 1800-tal till idag.

Om Designarkivet

Berättelsen om Designarkivet börjar 1978, med att Arkiv för Svensk Formgivning grundas. Initiativet kom från Erik Broman, dåvarande chef för Kalmar konstmuseum. Inspirationen till arkivet kom från Skissernas Museum i Lund, som konstprofessor Ragnar Josephson startat på 1930-talet. Där fanns en samling av förarbeten till offentlig konst. Kunde man göra på samma sätt med förarbeten till formgivna föremål?

Om samlingen

Designarkivet är ett nationellt arkiv som samlar kunskap om designprocesser i Sverige, från sent 1800-tal och framåt. Samlingen omfattar cirka 120 000 arkivalier från mer än 800 formgivare, föreningar och företag verksamma i svensk designindustri. Den spänner över områden som inredning, möbeldesign, grafisk design, och produktdesign. Materialet består av skisser, ritningar, foton, korrespondens, dagböcker och referensmaterial.

Designarkivet har även en av Sveriges viktigaste textilsamlingar. Huvudsakligen består samlingen av tryckta textiler. Den skiljer sig från övrigt arkivmaterial genom att samlingen består av själva föremålet. Till många textiler finns också förarbeten i form av skisser och provtryck. Till de vävda textilerna finns ofta vävnotor och garnprover. Textilsamlingen tillkom genom en kombination av donationer vid textilindustrins många nedläggningar, och intendenterna Inga Lindén och Birgitta Faxes djupa kunskaper på området.

Designarkivet ser samlingen som ett råmaterial som kan ge en fördjupad förståelse för hur produkt, kreativa processer och samhälle hänger samman. Ursprungligen låg tonvikten för samlingen vid skissen som konstnärligt föremål, något som efter hand har förändrats. Idag intresserar vi oss för skissen som ett uttryck för arbetsprocesser. Referensmaterial, som tidigare inte tillerkändes samma värde som originalmaterial, kan i många fall bidra till förståelse av de historiska sammanhang som styr formgivning.

Designarkivet på DigitaltMuseum

För oss är det viktigt att kunna visa allt vi har i vår samling – även om posterna saknar bild. Vi registerar och digitaliserar vår samling löpande, men även per beställning i mån av tid. Läs mer om hur du kan beställa bildmaterial på vår hemsida.

Designarkivet is a part of

Share to