Logotyp för Sjöhistoriska museet

Ett museum för hela familjen – ett eldorado för hav-, sjö- och båtälskare!

Sjöhistoriska museet speglar svensk kulturhistoria vid sjö och kust. Vi finns i en av Stockholms vackraste byggnader på Djurgården och erbjuder aktuella utställningar för stora och små om sjöfart, fritidsbåtar och Östersjöfrågor. Museet har rika föremålssamlingar, omfattande arkiv och Nordens största nautiska bibliotek.

Om Sjöhistoriska museet

Sjöhistoriska museet levandegör vårt sjöhistoriska arv och sprider kunskap om maritim historia, bland annat genom utställningar, undervisning och insamling av föremål.

Museet visar fritidsbåtar, navigationsinstrument, vapen, galjonsfigurer, mänskliga öden, konst och tillfälliga utställningar om olika teman.

I Sjöhistoriska museets arkiv finns handlingar som alla på ett eller annat sätt har med sjöfart eller fritidsbåtar att göra. En stor kategori är fartygs- och båtritningar, men det finns också dagböcker, brev och tatueringsförlagor. Museet har även ett omfattande fotoarkiv med bilder på fartyg och båtar samt människor, platser och verksamheter med anknytning till sjöfart och båtliv.

Sjöhistoriska museet önskar att samlingarna används. Ladda gärna ner våra bilder och använd vidare. Varje bild har en licens som anger hur den får användas. Till bilden ska alltid upphovsperson (fotograf eller konstnär) och källa anges. Exempelvis: Fotograf: X X:sson, Sjöhistoriska museets samlingar.

Sjöhistoriska museet ingår i myndigheten Statens maritima och transporthistoriska museer tillsammans med Marinmuseum i Karlskrona, Vasamuseet och Vrak – Museum of Wrecks i Stockholm samt Järnvägsmuseet i Gävle.

På Statens maritima och transporthistoriska museer värnar vi om din personliga integritet. Besök myndighetens hemsida för att läsa om hur vi arbetar med hantering av personuppgifter.

Visit us

Share to