Tröja

Tröja för kvinna av rött halvylle med mörkblå varp och rött inslag i tuskaft av redgarn, 2 fram/sidstycken med infällda skörtkilar i sidorna, 2 ryggstycken avsmalnande i 3 skörtveck som fästs fast, isydd svängd ärm med 2 sömmar, med uppslag, påsydd bröstlapp med 6 insydda träspröt, i vardera framkanten under bröstlappen ett insytt träspröt och 6 snörhål tränsade med blått lingarn. Bröstlappen knyts i vänster sida mot framstycket med 2 par (?) rosa sidenband. Fodrad med oblekt linnelärft.

Anm.Endast ett rosa sidenband återstår som är trasigt. Rester efter motsatta bandet samt ett par till finns på bröstlappen och nedanför på vänstersidan.

Använd som brudtröja av Annika Andersdotter midsommardagen 1795. Hela bruddräkten se inv.nr 1012-1018. Även brudgummens dräkt inv.nr 1019-1021. Bilder finns i Anna-Maja Nyléns; Folkdräkter, 1971. Den svarta tröjan i kamlott liksom den svarta kjolen nr. 1012 och 1013 har sannolikt använts som ungmorsdräkt dagen efter bröllopet, medan denna röda tröja sannolikt varit för bröllopsdagen. Tyget liknar kamlott men är vävt med linvarp och med ullgarn, men är troligen ändå ett köptyg av hög kvalitet. J´fr. svart kamlotttröja från Arbrå i samma snitt inv.nr 1948.

/Berit Eldvik okt 2005 och 2011-01-17

  • Tags

+ Add


0 comments

Add a comment

Add to a folder

Create feature

Choose a picture

Write a caption

Write a title and a description

Select the images you want to order

Share to