• Handstickade strumpor av ull, röd/svart/grårandiga i resårstickning. Garnet är hemfärgat. Strumporna är något missfärgade. Välgjorda stoppar på strumpornas häl.
Strumporna är en fästmansgåva till Abraham Henriksson, född 1870, och tillverkade av Hulda, född Olsson i Stora Backa, Skaftö, inför deras bröllop år 1907. Paret var fiskhandlare i Grundsund.

Strumporna ingår i en gåva där materialet utgjort en del av en större samling äldre föremål från Grundsund och trakterna däromkring samt en del material inköpt på auktioner och loppmarknader. En del materialet var från givarens barndomshem. Givaren förvarade materialet i "Museet", ett mindre utrymme i sitt hus i centrala Grundsund, fyllt av möbler, verktyg, textilier med flera exempel på "gammalt". Givarens man var brevbärare och familjen fick en del föremål av grannar och bekanta. I samband med försäljning av huset fick museet gåvoerbjudandet. 
Utöver det material som har tagits in till samlingarna, ingår även följande, som används som pedagogiskt material: maskinvävt sprötetäcke, vakare; "korkpicka", flera vadhorn samt fiskekorg med två handtag. 

Givaren har tidigare skänkt föremål till museet, se UM022890 - UM022896 samt UM024219 - UM024220.
Se också hemslöjdsinventering  från år 1974 i museets enskilda arkiv av Kerstin Lychou och Ulla Häglund i samarbete mellan Bohusläns hemslöjdsförening, Bohusslöjd Göteborg och Göteborgs historiska museum som gjorde besök i givarens hem och där förtecknade material. I gåvan ingår en del av det inventerade materialet.
    Photo: Bohusläns museum

Strumpa

Add a comment or suggest edits

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to