Photo: Hallands kulturhistoriska museum

Bockstensmannen

Utställningen om Bockstensmannen har flyttat till ny lokal i museet efter ombyggnaden. Nu visas det pålade mossliket från 1300-talet och den välbevarade dräkten i rum där medeltiden speglas även i väggarna. Här kan besökaren få njuta av utsikten mot västerhavet och lyssna till medeltidens tankevärld och musik.
Du kan stå öga mot öga med Bockstensmannens rekonstruktion skapad av Oscar Nilsson, som visar hur Bockstensmannen troligen såg ut när han mötte sitt öde. Hela fyndet inramas av konstnären Roj Fribergs målningar där mossen och naturen ger en effektfull känsla. Nyheter i utställningen är att vi förmedlar information om fyndet i ett upptäckarspår där man själv kan söka kunskap och uppleva historien med olika sinnen. Vi analyserar fyndet och sätter det i relation till andra mosslik och arkeologiska fynd. I nyproducerade filmer levandegör vi fyndet på oväntade och överraskande sätt. Vi presenterar också nya forskningsresultat som gör att vi får ytterligare svar på frågan: Vem var Bockstensmannen? Bockstensmannen och den olösta mordgåtan fascinerar alla och utställningen förmedlar historierna kring ett av Sveriges mest intressanta medeltida fynd. Kom och upplev Bockstensmannens magi!

Bockstensmannen hittades dagen före midsommarafton, måndagen den 22 juni 1936, i Bockstens mosse i Halland, ca 2,5 mil öster om Varberg.
Thure Johansson var 11 år gammal den sommaren när han var ute på Bockstens mosse för att hjälpa sin pappa Albert att harva torv. Dagen före midsommarafton 1936 var det han som körde hästen och harven där det plötsligt fastnade saker…
På midsommaraftonens morgon cyklade Thures äldre bror Harry ner till fjärdingsmannen Axel Johansson i Rolfstorp och anmälde att de hade hittat ett lik i mossen. Fjärdingsmannen tog kontakt med landsfiskal Viktor Olsson i Varberg som i sin tur tog kontakt med stadsläkaren Lars Söhrman. På midsommaraftonens eftermiddag kom de tre herrarna upp till mossen i bil. De hittade en död människa, liggande framstupa i mossen. Benen låg fortfarande under den harvade ytan. Runtomkring låg tygstycken. ”fullt av lappar” sa landsfiskalen. Mannen hade pålats fast med flera träpålar. Den mest välbevarade av ek hade slagits genom kroppen, från ryggsidan, genom hjärtat, ner i mossen. En påle till, den här av björk, hade varit genomslagen, ungefär mitt i ryggen. En tredje påle hade man försökt att slå igenom, men den hade träffat höftbenet och hade bara lämnat märke på kläderna.
Bockstensmannens dräkt är den enda kompletta mansdräkten i Europa som finns bevarad från medeltiden.Dräkten består av kjortel, struthätta, mantel,hosor och fotlappar. Mannen bar skor av läder och runt kjorteln hade han ett läderbälte med knivslida och kniv. Man hittade också ytterligare ett bälte med knivslida och kniv samt ett litet läderfodral.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to