Photo: Armémuseum / Armémuseum

Mat för en hel armé

180 objects

Fältbakugn

Grupp I III.
Fältbakugn nr 2 tillverkad i Södertälje 1916 med föreställare nr 14, med tillbehör.
Märkt "12 FÖRPL. KOMP. 1. Bagerikadern. FÄLTBAKUGN No 2".

Livsmedelsvagn

Grupp I III.

Ränsel m/1853

Grupp C II.
Ränsel av läder med en fastspänd väska ovanpå samt hållare för en dricksflaska m/1848.

Lägermössa m/1860

Kantin m/1898

Skor

Skor av svart läder med snörning.

Tältvägg

Officerskantin m/ä

Verktyg för murararbeten m/1901

Skor

Grupp C I.
Skor av brunt läder med klacksporrar.

Långbyxor m/1815

Grupp C I.
Byxor av mörkblått kläde med vita revärer.

Kollett m/1815

Grupp C I.
Kollett av vitt kläde med mörkblå krage, ärmuppslag och markerade bröstrevärer. Knapparna är räfflade med slät kant och tre kronor.

Kaffesurrogat

Kaffesurrogat från Andra Världskriget.
Kaffesurrogat består av malda ekollon, rostade ekollon, torkade ekollon och kokmalet kaffe.

Ämbar m/1901

Träkasse

Tältstångsdel m/1902

Grupp I IV.

Markententerilåda m/1906

Grupp I III.

Ränsel

Ränsel m/1864-94

Grupp C:II.

Dricksflaska m/1906

”En armé marscherar på sin mage” är ett citat som brukar tillskrivas Napoleon. Att soldater behöver mat och dryck för att fungera i fält är uppenbart för de flesta av oss. Men alla är kanske inte medvetna om vilken central roll mat och försörjning har haft i krigsföringen genom historien. Genom årtusenden har människor krigat om mat och med mat, men det går inte att föra krig utan mat.

Mat för en hel armé är en utställning om maten som nödvändighet och strategiskt vapen. Utställningen berättar om matens historia inom den svenska armén från 1600-talet till idag genom föremål ur Armémuseums samlingar som speglar matkultur, tillagning, måltider och andra frågor kring hur soldaten fick sitt dagliga bröd. Från 1600-talets närproducerade långkok till dagens frystorkade stridsportioner.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to