• Växjö domkyrka från söder, efter teckning av N.J. Löfgren i juni 1821.
Bakom kyrkan skymtar man Karolinerhuset, dåv. Växjö gymnasium.

Kyrkan brann (brändes ner) första gången 1276 och den tidigare kyrkan ersattes av en större, möjligen i gotisk stil (valven inne i kyrkan är spetsbågiga, vilket dock förekommer även i romanska kyrkor omväxlande med rundbågiga valv, till exempel i Lunds domkyrka). 1585–1740 hade domkyrkan högt valmat tak och två tornspiror, efter smärre förändringar i renässansstil, sedan kyrkan bränts ner av danskarna 1570 (nordiska sjuårskriget).
1849–1852 genomgick kyrkan en stor ombyggnad efter ritningar av arkitekten Carl Georg Brunius. Tornet fick fyra trappstegsgavlar och kyrkans sidoskepp vinkelrätt mot längdriktningen fick flera trappstegsgavlar över varje fönster. Kyrkan försågs också med ett lågt tak över kyrkans valv. Gavlarna var utsmyckade med nygotiska abstrakta reliefer, olika för varje gavel över sidoskeppet. Tornurets urtavlor var placerade högst upp på tornets gavlar och tornet saknade tornspira.
    Photo: Okänd / Kulturparken Småland / Smålands museum
  • Växjö domkyrka från söder, efter teckning av N.J. Löfgren i juni 1821.
Bakom kyrkan skymtar man Karolinerhuset, dåv. Växjö gymnasium.

Photo: Okänd / Kulturparken Småland / Smålands museum

Växjö domkyrka från söder, efter teckning av N.J. Löfgren i juni 1821. Bakom kyrkan skymtar man Karolinerhuset, dåv. Växjö gymnasium. Kyrkan brann (brändes ner) första gången 12...