• En samling barn står uppställda för fotografering i ett av de läger som Stockholm stad upprättade för romer i slutet av 1950-talet. Efter att de svenska romerna i Sverige erkändes som medborgare år 1952 hade debatt uppstått debatt kring gruppens svåra levnadsförhållanden. En statlig utredning genomfördes under 1954-1956 där en av slutsatserna blev att fast bostad var nyckeln till att lyckas med skolgång och arbetsliv. Efter att även Stockholm stad genomfört en utredning (1955-57) upprättades två lägerplatser vid Flaten, samt en försöksverksamhet med provisoriska bostäder i Hammarbytäppan. Tanken var att romerna skulle bo här tills dess att bostadsfrågan löstes. De två lägerplatserna vid Skarpnäck låg med omkring 2 kilometers mellanrum. De kom att benämnas Ekstubben respektive Skarpnäckslägret. Skarpnäckslägret stod färdigt för inflytt i oktober 1959 och Ekstubben stod färdig för inflyttning 15 mars 1960. Lägren skulle finnas under en övergångsperiod innan fasta bostäder ordnats, men i realiteten drog bostadsfrågan ut på tiden och lägren blev kvar i fem år. I reportaget ”Vagabond eller vanlig människa?” av Roland Hjelte och Karl Axel Sjöblom som sändes i SVT i mars 1963 skildras livet i dessa läger under vintern 1963. I intervjuerna med de boende i lägret framhålls det akuta önskemålet om fast bostad. I lägret bodde det året 15-20 familjer och reportern berättar att människor har bott här flera år i väntan på att Stockholms stad ska lösa bostadsproblemet. Det är vinter, snön har fallit och vissa nätter gick temperaturen under nollstrecket inne i husvagnarna. En man berättar att han är uppe hela nätterna för att elda i kaminen. Han säger till reportern: ”När alla andra fått bekvämligheter ska vi också ha det. Vi kan inte ha det så här!”.
Det skulle dröja till maj 1964 innan de sista av de svenska romerna flyttade från Ekstubben. Senare användes Ekstubben dock fortsatt som lägerplats för romer som kommit till Sverige från andra delar av Europa. Bilden publicerades i samband med en debattartikel av Dr John Takman, aktiv i kampen för romers mänskliga rättigheter.
    Photo: Nyberg, Lars / Romska Kulturcentret i Malmö

En samling barn står uppställda för fotografering i ett av de läger som Stockholm stad upprättade för romer i slutet av 1950-talet. Efter att de svenska romerna i Sverige erkändes ...

Add a comment or suggest edits

Order this image

Share to