Familjen Bergman Andersson

2 comments

 • Valborg född Bergmans familj och släkt på fotot Hon är den lilla flickan i ljust låckigt hår som böjer ner huvudet, hon är född 1910. Valborgs syskon var Nr 1 På fotot sittande från vänster längst fram.Valborgs syster Ester, Ester var blyg och verkade inte må så bra alltid. Ester var född 1903 hon bodde alltid hemma Nr 2 Adolf född 1901, han var utvecklings störd, hans far Andreas sade att han är bara lite "ätter". Adolf bodde alltid hemma. Nr 4 från vänster är Anders, Valborgs bror, som var född 1905. Nr 6: Nils Valborgs bror som var född 1906. Nr 7, Sedan bror Sven som är född 1908.

  Valborgs bror Anders som gifte sig med Sigrid ifrån Änga, han byggde hus och verkstaden i Bäreborgs by, där de hade snickeriet, Anders dog tidigt, och Sigrid levde kvar som änka. Snickeriet tog Sundvall över, fast lokalen blev sedan en samlingslokal i Bärebergs by. Jag Irma Winbo minns roliga barndomsupplevelser där. Det var dans, och Luciafiranden och fester, de hade också kurser där. Jag minns min mamma Ingegerd gick en sy kurs där. Erik var på Gerttorp, så han flyttade hemifrån. Nils han flyttade till Stockholm och har varit i det militära. Sven han var ju bonde hemma och tog över hemgården. Han gifte sig med Rut. När Sven och Rut tagit över gården så bodde de gamle Andreas och Anna Bergman i huset bredvid. På äldre dagar tillbringade Andreas tid i verkstaden med att svarva och göra vackra saker som han sålde i bygden. Andreas hade aldrig haft intresse för jordbruket. Han ville hellre fara runt med sin tröska på vintern och spånhyvel för takspån på sommaren. Då fick han umgås och prata lite strunt med folk. Han var nog lite av ett orginal.

 • Valborg född Bergman berättar om sin familj och släkt:
  Detta kortet har jag på väggen hemma, det är nog du (Irma Winbo), som har skaffat oss detta. Det har jag i glas och ram. Det är jag den lilla flickan som böjer ner huvudet.
  Valborg berättar, min mor Anna var ju syster med fotografen
  Gustaf Andersson som var ortens fotograf, han var anlitad av många. Det fanns inte många på den tiden i början på 1900-talet som tog fotografier.
  Lars Bryntesgården Skarkroken är den äldsta släktgården i Bäreberg. Därefter kommer Krusegården Bergmans, som ligger bredvid kyrkan Valborgs farmor Anna Svensson kom från Öna. Det var min far Andreas mor. Valborg har en duk som var vävd av lakansväv som Valborgs farmor vävt.
  De var 10 barn i Öna 3 st dog i unga år. Alla skulle ha hemvävt Man förvånar sig att de hann med att väva. Pojkarna Andreas och Anders gick båda och friade i Kroken Skattebacken hos Anders Anderssons döttrar Anna och Kristina så där blev det dubbelbröllop. Två bröder gifte sig med två systrar. I Kroken var det strängare än i Öna. Anders i Kroken var noga med sina töser att de inte fick gå ut. Pojkarna i Öna fick ha logdans vilket var sällsynt. Spelmän var de själva. Valborgs far Andreas spelade dragspel, och det blev dans.
  Fast då gick Anders Andersson i Kroken dit och stod där på logdansen tills dansen tystnade av. Det var inte längre roligt att dansa när han stod där. Anders skulle se efter så det inte hände hans töser Anna och Kristina något. Sådant hade inte gått numera att pappan gjorde. Valborgs föräldrar Andreas och Anna var inte särskilt stränga. Barnen sade ”Du” till sina föräldrar och det var ju inte vanligt förr att man sade ”Du”. Barnen var kavata, det var den nya generationen redan då. Andreas for ut med tröskverket och innan han for gav han order till barnen vad de skulle göra. Då sade Sven ”Skall du vara borta mer än en dag” Han tyckte att han gav för många order.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to