Kringelsmaden Lars Bryntesgården

Fr vä:
1. Drängen Gustav
2. Svante i Skattåsen
3. Anna, hustrun i Kringelsmaden
4. Okänd
5. Pigan

2 comments

  • Johannes Nilsson i Krusegården (Kroken):

    Dessa är från Kringelsmaden. 1. drängen Gustav. 2. Svante i Skattåsen Essunga, han var Anna i Kringelsmadens far. 3 Detta är Annas i Kringelsmaden, hennes make, ägaren av Kringelsmaden var Anders-Johan, han var glad i spriten, han är ej med på fotot. Anders Johan var bror med Johannes i Sandtorp. Anna Andersson i Sandtorps far. 4. Okänd 5. Kvinnan längst till höger var pigan.

    Olle Gustavsson son till fotografen.

    Ja det är Anna i Kringelsmaden som nr 3 på bilden från vänster. Och länst till höger en jungfru. Annas make hette Anders Johan. Det minne jag hur han festade så väldigt. Kringelsmaden räknades annars som Herrgård. De hade det så väldigt bra på annat sätt, om inte Anders Johan hade varit så glad i spriten, vilket hans hustru drabbades av. De hade inga barn Anna och Anders-Johan. Kringelsmaden var ett stort ställe och drängarna fick hålla det fint och välvårdat. Det var en särskild gräsväg fram mot verandan. Så det var ett vackert ställe. Fast hur de hade fått bättre ekonomi än andra, för att hålla detta hus och ladugård vet jag inte. Anders Johan i Kringelsmaden och Johannes i Sandtorp var ju bröder. Johannes i Sandtorp var Anna Anderssons far. Hon var ju gift med min kusin Gunnar Andersson i Sandtorp. Anna i Kringelsmaden drabbades på äldre dagar av elefantsjukan. Näsan växte och hon blev grov i ansiktet. Anders Johan höll till på Krogen i Nossebro. Ibland var han så berusad, att det var tack vare hästen som han kom hem. Hästen hittade hem när inte Anders Johan gjorde det.

  • Kvinnan som är nr 4 är Augusta Andersson. Hon var hustru till Johan Svantesson i Stora Skattåsen Essunga. Anna i Kringelsmaden och Johan Svantesson var syskon. Pigan nr 5 är Gerda i Skattegården i Bärebergs by.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to