Augusta och Anna på visit på Krusegården

Augusta från Skattåsen, Essunga. Anna från Kringelsmaden.

2 comments

 • Johannes Nilsson Krusegården Numera Kroken:

  Till vänster Augusta i Skattåsen från Essunga. Till höger Anna Andersson i Kringelsmaden, Augusta var god vän med Anna. De var släkt.

  Irma Winbo:

  Man kan se på dragen att de är mycket lika varandra, förmodligen syskon. Augusta Andersson är gift med Johan Aug. Svantesson. De bodde i Skattåsen Stora Essunga. Johan var son till Svante Johansson som finns med på flera bilder på samma plats.

  Olle Gustavsson:

  Det är Anna i Lars Bryntesgården Kringelsmaden Bäreberg och Augusta i Skattåsen, som bodde i Essunga bortom plantskolan. Ja de skulle vara släkt, fast på vilket vis, det vet jag inte riktigt. De hade granna hattar i alla fall.

  De hade badhus i Skattåsa förr i världen. Vad det var för badhus vet jag inte riktigt, men de kunde bada där i alla fall.

  Damerna står i grottan i Kringelsmaden. Där var ett stenbord i mitten och bänkar i trä. Jag tror det var syrenhäck runt grottan. I trädgården hade de sedan grusade gångar på flera ställen. Dessa var krattade och fina, här kunde damerna spatsera och se på blommor. Gräset klippte de sedan med lie.

  Irma Winbo:

  Rättelse:

  Fotot är taget i (Skattåsa) Skattåsen Stora, Essunga. Ej i Kringelsmaden där Anna bodde. Övriga bilder med samma människor samt mangårdsbyggnaden visar på Skattåsen enligt jämförelse i Gods och Gårdar Essunga sidan 132. Grottan i Kringelsmaden hade stenbord och syrenberså. Detta finns inte i denna berså.

  Svante Johansson var inte far till Anna Andersson i Kringelsmaden. Det var Svantes son Johan Svantessons hustru Augusta Andersson som var släkt med Anna Andersson i Kringelsmaden., troligen är de systrar.

  På bilden ser vi Augusta till vänster och Anna till höger. Augusta är sorgklädd med Svart hatt med svart flor. Svart klänning. Men hon bär ett vackert halsband.

  Seden att bära svart hatt med svart flor levde kvar länge. Min mormor Stina Fruberg. begravdes 1971 på Bärebergs kyrkogård. Då bar jag som 21 åring Svart hatt med flor, Svart klänning, svart kappa, svarta spetshandskar med svart psalmbok , svarta strumpor och svarta skor. Efter begravningen bar jag svart sorgband på slaget till den vanliga kappan. Det skulle bäras i tre månader. Det var noga med seder i bondesamhället.

 • Rätteldse: Johannes Nilsson i Kroken närmste granne med Kringelsmaden säger att Svante Johansson var far till Anna i Kringelsmaden. Det var alltså ägaren till Skattåsen Johan Svantesson som var bror till Anna född Svantesdotter i Kringelsmaden. Augusta Andersson var hustru till Johan Svantesson. Augusta och Anna var goda vänner.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to